недеља, 19. фебруар 2017.

Београд ове године обележава 150 година од добијања кључева града

Београд ове године прославља 150 година од како је Кнез Михаило добио кључеве града од Али Риза Паше и стога ће београдски априлски дани на посебан начин бити обележени, изјавио је градски менаџер Горан Весић и додао да ће 16. априла на „Београдској тврђави” бити организован велики концерт са наступима еминентних уметника.

Весић је рекао да ће Београд достојно обележити 150 година од како је суштински постао слободан и навео да ће као и иначе у априлу бити обележени Дани Београда свечаном седницом Скупштине града и доделом повеља почасног грађанина, као и низом других манифестација, закључно са 30. априлом и обележавањем Међународног дана џеза на Тргу републике.

Он је, такође, гостујући на ТВ Пинк најавио низ нових пројеката, међу којима и реконструкције Бранковог и Старог савског моста. Весић је додао да има много пројеката и да градска власт покушава да надокнади недостајућу инфраструктуру на којој се није деценијама радило нити улагало.

Он је навео да ће већ од понедељка бити потписан уговор о изградњи канализације у Крњачи у насељу Браћа Марић што је, како је истакао, веома важно јер читава лева обала Дунава нема урађену канализацију и додао да ће поред ових радова, 80 километара канализације бити урађено у том делу догодине. Најавио је и уговор о изградњи канализације у насељу Браћа Југовић у Обреновцу, као и у делу Вождовца и Раковице.

Потписујемо уговор и коначно почињемо реконструкцију Бранковог моста, најавио је градски менаџер, и додао да ће бити много већа реконструкција него што се у први мах сматрало да ће бити потребно. Такође ће бити реконструисан и Стари савски мост, подвукао је Весић, и истакао да ће након реконструкције, а на том потезу се гради и Београд на води, мост бити проширен са по две коловозне траке са обе стране.

Како је рекао, урадиће се и прилазна саобраћајница код Старог сајмишта која ће имати шест коловозних трака. На месту где је сада Аутобуска станица, ту ће негде и почињати тунел који ће излазити скоро код Панчевачког моста, чиме ће неко са Новог Београда моћи да дође до тог моста за пет минута.

Саобраћај у центру ће на овај начин бити смањен за 14 одсто, истакао је Весић.