уторак, 21. фебруар 2017.

Весић: Од почетка године, 150 нових градилишта у Београду

Београд учествује са 40 одсто у бруто друштвеном производу Србије и зато имамо посебну одговорност и потребу да се представљамо на скуповима који уживају велики углед, рекао је градски менаџер Горан Весић на Другој српској конференцији о развоју некретнина и инфраструктуре, у хотелу „Метропол”. Конференција, којој је присуствовала и потпредседница Владе Републике Србије Зорана Михајловић, затим дипломатски представници Канаде и Израела, чланови Привредне коморе Србије, као и мноштво пословних људи из земље и региона, одржава  се под слоганом „Развој будућности”, а градски менаџер говорио је у оквиру панела „Могућности инвестирања и раста у области некретнина и инфраструктуре”.

– Град Београд представио се данас као инвестициона дестинација и верујемо да смо потенцијалним инвеститорима веома интересантни за улагања. Представили смо се и као град са кредитним рејтингом Б1, што говори да смо успели да стабилизујемо финансије, и ове године имаћемо око 6,5 одсто дефицита, за разлику од 2013. године, када је он износио преко 20 одсто. Представили смо читав низ пројеката кроз јавно-приватно партнерство и показали параметре који указују да Београд постаје све занимљивији за инвестирање. Прошле године склопили смо 972 уговора у Дирекцији за грађевинско земљиште за изградњу 650.000 квадрата, не рачунајући изградњу Београда на води, а ове године само у јануару смо потписали 150 нових уговора. То јасно говори да се у Београду гради и о тиме сведочи 500 градилишта, од чега је 69 наших, градских, а све више је великих пројеката попут хотела „Хилтон”, преко „Скајлајна” па све до „Бека” и других. Веома смо задовољни што заједно са Владом Републике Србије од Београда успевамо да направимо град кранова, а што опет собом носи и потребан новац за решавање инфраструктурних проблема, уређење и улепшавање града – рекао је градски менаџер.

Весић је  истакао да је једна од тема на данашњем представљању пројеката био и начин решавања проблема депоније у Винчи, за шта је пројекат у завршној фази.

– Четири компаније ушле су у ужи избор, инвестиција је вредна 250 милиона евра, а у припреми је јавно-приватно партнерство за јавну расвету и гараже. За гаражу на Студентском тргу већ имамо грађевинску дозволу, ту су и други спремни пројекти, а припремамо и нове, попут гараже у Кнеза Милоша. Суштински, овај град после јако дуго времена има своју визију развоја и због тога долазе инвеститори. То ће све довести и до повећаног запошљавања и та симбиоза нас тера да идемо напред и уверава да смо у праву – казао је Горан Весић.

Потпредседница Владе РС и министарка за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру Зорана Михајловић истакла је да грађевинарство у БДП-у Србије учествује са 5,1 одсто, као и да је циљ да буде најмање седам одсто.

– Влада је урадила доста у области грађевинарства, а главни циљ је да у наредне две године још више повећамо удео грађевине у БДП-у. Када сам преузела овај ресор, удео је био 4,4 или 4,5 одсто, а данас је 5,1. План је да буде најмање седам одсто – рекла је Зорана Михајловић.