уторак, 21. фебруар 2017.

Израда планске документације предуслов за улагање инвеститора

Главни градски урбаниста Милутин Фолић указао је на данашњој Другој српској конференцији о развоју некретнина и инфраструктуре, која се одржава у хотелу „Метропол”, да су се стари инвеститори задржали у Србији, али и да је дошло много нових који желе да у сарадњи са Градом Београдом и Владом Републике Србије започну нове пројекте.

– У претходне три године Град Београд је усвојио 150 планова детаљне регулације, нови генерални урбанистички план и нове планове генералне регулације. Пре тога годишњи просек био је десет до двадесет планова детаљне регулације. Планови су основ за инвестиције у инфраструктуру, одакле затим следе планови инвеститора за улагање од чијег се новца даље поново улаже у развој инфраструктуре и уређење града. Отворили смо врата инвеститорима, имамо са њима нови однос и сарађујемо на обострану корист. Београд је данас покривен документацијом 60 одсто и стекли су се озбиљни услови да инвеститори стекну интерес да граде и улажу и надамо се да ћемо већ следеће године имати покривеност града документацијом од 80 одсто. Тиме решавамо и проблем дивље градње која се до сада правдала недостатком документације и спорим издавањем дозвола – истакао је Милутин Фолић, нагласивши да ће овакве конференције допринети да се Београд у будућности што више и брже развија.

Директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Бранислав Поповић указао је да је у 2016. години уговорена изградња 650.000 квадрата и око 170.000 квадрата који се признају инвеститорима по основу власништва над објектима на својим парцелама.

– Увид у квадратуру и структуру таквих простора даје нам могућност да знамо где је неопходно инвестирати у јавну инфраструктуру, као и са којим буџетом можемо да располажемо. Тренутно изводимо 64 велика пројекта, а уговорили смо и 30 нових радова, све захваљујући развоју улагања страних и домаћих инвеститора – казао је Поповић.