среда, 22. фебруар 2017.

Град Београд подржао обележавање стогодишњице првог звучног џез записа

Вршилац дужности заменика градског секретара за културу Милан Лазовић најавио је подршку Града Београда обележавању стогодишњице првог звучног џез записа у свету. Манифестација ће бити одржана од 24. до 26. фебруара у Академији 28, истакли су данас организатори на конференцији за новинаре у Старом двору.  

Лазовић је указао да је Београд  град џеза у коме су наступали највећи светски и домаћи џез музичари. Такође је подсетио да је Београдски џез фестивал уврштен у манифестације од посебног значаја за Град Београд и да бележи све већи успех. 

– Последњи фестивал је оборио све рекорде, због чега је Дом омладине постао мали да одговори на све захтеве овог великог догађаја. Због  рекордне посећености, велики део програма преселио се у „Сава центар”, а предстојећи  Београдски џез фестивал обећава наставак тенденције раста у свим параметрима – истакао је Лазовић и додао да посебно охрабрује све већа посећеност млађе популације Београдском џез фестивалу. 

Представник Београдског диксиленд оркестра Владимир Рацковић истакао је да ће у недељу, 26. фебруара, на дан када је  у Њујорку 1917. настао историјски запис, публика у Академији 28 бити у прилици да чује управо те нумере. Он је изразио задовољство што је Град Београд препознао значај овакве  манифестације.  

Шеф катедре за џез на Факултету музичке уметности у Београду Мирослав Карловић подсетио је да је настанак џеза директна последица немогућности Афроамериканаца да се слободно испоље у америчком друштву на почетку 20. века.  Он је додао да џез представља колективну импровизацију и контролисани хаос, за које је потребно огромно музичко умеће.  

Манифестацију  ће у петак, 24. фебруара, отворити изложба „Србија на џезу”, потом следи наступ Јована Маљоковића. Наредног дана наступиће састав Fish in oil, док ће у недељу, када се и обележава стогодишњица првог џез записа, наступити Београдски диксиленд оркестар, најавили су организатори.