четвртак, 23. фебруар 2017.

У Музеју науке и технике од уторка изложба „Мајстори знања”

У Музеју науке и технике, у сали „Кула”, у уторак, 28. фебруара, у 18 сати биће отворена изложба „Мајстори знања” посвећена словачким научним достигнућима светског значаја, од 15. века до данас.

Изложба „Мајстори знања” настала је као изложбени пројекат Амбасаде Словачке Републике у Београду, на којој ће посетиоци имати прилику да се упознају са словачким научним достигнућима из астрономије, физике, математике, геологије, биологије и техничких наука, као и са словачким научницима који су дали велики допринос светској науци. 

На 25 панела посетиоци ће се упознати и са европском сензацијом 18. века, „прешпорским Турчином” – шаховским аутоматом математичара и физичара Волфганга фон Кемпелена, родом из Братиславе. Добиће одговор на питање када и где је основана најстарија школа рударства на свету, упознати са хербаријумом Андреја Кмећа са више од 72.000 биљака и пројектантом Коринтског канала, сазнати који словачки проналазач је направио војни падобран и који научник из Братиславе је добио Нобелову награду за физику. 

Изложба је отворена до 19. марта.