четвртак, 23. фебруар 2017.

Отворен 39. Међународни сајам туризма

Председник Владе Србије Александар Вучић отворио је данас 39. Међународни сајам туризма и након тога обишао штанд Града Београда, где су га дочекали градоначелник Синиша Мали, председник Скупштине града Никола Никодијевић, заменик градоначелника Андреја Младеновић, градски менаџер Горан Весић, као и други представници градске власти.

Никола Никодијевић је том приликом подсетио да је приход од туризма у земљи прошле године нешто виши од милијарду евра, а највећи део тога управо је остварен у Београду.

– Број ноћења у главном граду већи је за скоро 14 одсто, број туриста је повећан за нешто више од 11 процената. Отворен је 95. хотел, а у плану је и изградња нових и то највећих хотелских ланаца, који препознају Београд као огроман туристички потенцијал. Само у време новогодишњих празника попуњеност хотела у централним београдским општинама била је чак 98 одсто, што је доказ његове атрактивности – рекао је Никодијевић. 

Град намерава да повећа туристичку понуду, навео је председник градског парламента и додао да је Београд у региону лидер у спортском туризму. Како је наговестио, планови се односе и на даљи развој културне понуде града, а нарочито на поспешивање конгресног туризма. 

Александар Вучић је на самом отварању сајма истакао дa Београд постаје једна од најважнијих сити брејк дестинација и захвалио градоначелнику јер данас у нашој престоници има око 470 јавних градилишта. 

– Пре само три године било је скоро десет пута мање градилишта, а данас је Београд град кранова, дизалица и радника, али желимо да то буде и Ниш и Нови Сад и многа друга места – рекао је Александар Вучић.

Пoд слoгaнoм „Уживajтe нa врeмe!”, у шeст излoжбeних хaлa прeдстaвља сe вишe oд 1.100 излaгaчa из 56 зeмaљa, а први пут свoje туристичкe пoтeнциjaлe прeдстaвићe Нaциoнaлнa туристичкa aгeнциja Кинe, сa сeдиштeм у Будимпeшти. Пoсeтиoци имaју прилику дa упoзнajу и рeгиoнe Рускe Фeдeрaциje, а зeмљa пaртнeр 39. Сajмa туризмa je Црнa Гoрa.

Отварању Сајма туризма присуствовали су министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, министар одрживог развоја и туризма Црне Горе Павле Радуловић, члан Градског већа Драгомир Петронијевић, в.д. секретара за привреду Милинко Величковић, в.д секретара за културу Ивона Јевтић, директор ТОБ-а Миодраг Поповић.