четвртак, 23. фебруар 2017.

ГСП набавља нова возила за превоз школске деце

Градоначелник Београда Синиша Мали присуствовао је данас у ЈКП ГСП „Београд” потписивању уговора о набавци 12 нових аутобуса за превоз школске деце. Уговор су потписали директор градског превозника Жељко Милковић и директор предузећа „Аутобус” Роберт Врховски.
Синиша Мали је рекао да ГСП први пут у историји набавља 12 школских аутобуса који су намењи само за превоз деце.

– Превоз деце је услуга коју ми годинама уназад нудимо, али први пут ће то бити посебни аутобуси са видео-надзором, појасевима на сваком седишту, клима-уређајима, тако да су у потпуности прилагођени деци. Биће у жутој боји која је карактеристична за цео свет. Тако ћемо први пут у нашем граду имати аутобусе само за децу. У овом тренутку ГСП десет возила користи за превоз деце и повлачи их из редовног саобраћаја, а када будемо добили ових 12 аутобуса, они ће бити враћени на улице. Возила ће стизати сукцесивно, по четири у мају, јуну и јулу, тако да ће до нове школске године сви бити у Београду – нагласио је Мали и додао да аутобусе производи домаћа компанија, чиме се подстиче развој домаће привреде.

Према његовим речима, Град Београд води рачуна о деци, нарочито оној која живе у приградским насељима, којима је школа далеко. 

– Ово је и део напора да консолидујемо ГСП. У 2015/2016. години купљено је 55 аутобуса, а пре десетак дана потписан је уговор за набавку 30 зглобних аутобуса, чија се испорука очекује у другој половини године. ГСП полако стаје на ноге – нагласио је Мали и апеловао на грађане да купују карте за вожњу у градском превозу. 

Милковић је навео да су у питању веома безбедни аутобуси за децу, нарочито због тога што имају безбедносне појасеве, уочљиву жуту боју, биће посебно означени, а имаће и ротацију.

– Та возила ћемо користити и за превоз ђака до разних установа, а њиховом набавком ћемо сигурно побољшати квалитет саобраћаја – објаснио је Милковић и додао да возила имају Ивекову шасију, а производи их предузеће „Фениксбус” из Новог Сада.

Директор „Фениксбуса” Дејан Дивљак изразио је задовољство што ће то предузеће производњом мидибусева учествовати у развоју школског превоза у Београду. Веома нам је драго, додао је, да послујемо са домаћим превозницима као што је ГСП „Београд”. Он је обећао да ће аутобуси бити испоручени у роковима који су дефинисани уговором.

Потписивању уговора присуствовао је и вршилац дужности секретара за јавни превоз Угљеша Митровић.