четвртак, 23. фебруар 2017.

Сутра се отвара 45. Фест, продато око 55.000 карата

Градска секретарка за културу Ивона Јевтић изјавила је да је за 45. Фест до сада продато око 55.000 улазница, који ће сутра у Сава центру свечано отворити славна глумица Моника Белучи.

Она је, на конференцији за новинаре истакла да су већ првог дана распродате карте за Кустуричин филм, „На млечном путу”. Такође да су велико интересовање публике изазвала и остварења „Манчестер на мору” Кенета Лонергана, „Краљица Шпаније" Фернанда Труебе, госта Феста, „Реквијем за госпођу Ј" Бојана Вулетића, који ће имати домаћу премијеру на Фесту, као и „Тишина" Мартина Скорсезеа, који затвара фестивал.

Вршилац дужности директора Цебефа Наташа Илић рекла је да се сваке године труде да фестивал подигну на виши ниво, а овога пута су увели и још једну награду коју ће доделити „Горки лист" за најтраженији филм на Фесту.

Уметнички директор фестивала Југослав Пантелић поручио је публици да неће погрешити који год од 95 филмова да погледа, да је међу њима много оних који ће се приказивати само на Фесту и додао да оно што их повезује јесу универзалне приче - "проблеми прошлости и садашњости, животне приче које се и нас тичу".

Он је казао да није лако одабрати 15 филмова за главни такмичарски програм и издвојио остварења Кирила Серебњикова („(М)Ученик"), Хусеина Хасана Алија („Црни ветар"), Невиа Марасовића („Горан"), Хане Јушић („Не гледај ми у тањир"), Јана Хребејка („Учитељица"). Пантелић је скренуо пажњу и на нови филм Анга Лија „Били Лин - Херој", који је, како је рекао, скрајнут из медија, а публика би требало таква остварења да препозна. Затим на остварење „Краљица Шпаније" Труебе који се заинтересовао за српску кинематографију и Архив Југословенске кинотеке, као и на „Рађање једне нације" Нејта Паркера, који ће бити приказан у ноћи доделе Оскара. 

„Београдски победник" за изузетан допринос филмској уметности ове године додељен је српском глумцу и редитељу Љубиши Самарџићу и шпанском режисеру Карлосу Саури. Филмови у главном такмичарском програму из 12 земаља конкуришу за награду „Београдски победник", а одлуку о томе ће донети жири у саставу српски филмски редитељ Срдан Голубовић (председник), глумци Сергеј Трифуновић и Бранка Катић, продуцент Чедомир Колар из Француске и филмски редитељ и продуцент из Хрватске Далибор Матанић.

У националој селекцији биће приказано седам остварења: „Реквијем за Госпођу Ј." Бојана Вулетића, „Афтерпартy" Луке Бурсаћа, „Јесен самураја" Данила Бећковића, „Сви северни градови" Данета Комљена, „Дневник машиновђе" Милоша Радовића, „Ветар" Тамаре Дракулић и „Инкарнација" Филипа Ковачевића. У жирију су хрватска глумица Ксенија Маринковић (председник), српски редитељи и сценаристи Мирослав Момчиловић и Слободан Скерлић, француски глумац и редитељ Жан Марк Бар и хрватски писац, редитељ и продуцент Хрвоје Хрибар.