петак, 24. фебруар 2017.

Весић: Политичари морају да уваже захтеве грађана

Градски менаџер Горан Весић и чланица Градског већа Тања Поповић присуствовали су данас у Основној школи „Ђуро Стругар” на Новом Београду обележавању Масленице, руског народног празника којим се испраћа зима и дочекује пролеће. Манифестацији у организацији ученика и наставника ове школе присуствовали су в.д. градског секретара за привреду Милинко Величковић и представници Амбасаде Руске Федерације.

Горан Весић је подсетио да је ова школа првобитним планом  мреже школа требало да буде укинута, али да су се родитељи организовали и у сарадњи са Градом Београдом је нађено најбоље решење како би школа наставила са радом.

– Током разговора са Тањом Поповић и Милинком Величковићем заједно смо дошли до закључка да су родитељи потпуно у праву и да је постојало боље решење. Тако ће се из ове школе 1. септембра иселити Политехничка школа, а на њихово место ући ће скоро 200 предшколаца, чиме ће се задржати основна школа, а и предшколци ће почети да се привикавају на зграду у којој ће провести наредних осам година школовања. То је иначе принцип који постоји у свету и драго ми је да ће ова, најстарија школа на Новом Београду успети да опстане јер због недостатка ученика то иначе не би могла. То је истовремено и доказ да политичари треба да уваже захтеве грађана и да са људима који живе и раде на неком простору дођу до решења. То се најбоље показује у овом случају, где родитељи, школа, град и министарство могу да промене неку одлуку у корист деце – истакао је градски менаџер.
Весић је нагласио и да ће, рационализацијом мреже школа, која ће ступити на снагу 1. септембра, Београд добити скоро 2.000 нових места  у вртићима.

– У овом тренутку око 8.500 деце чека на место у вртићима, од чега 3.000 у приоритету. Овом рационализацијом решићемо око 2.000 места, а министар Шарчевић, уз велику подршку премијера Вучића, успео је да обезбеди 50 милиона евра од Светске банке, који су намењени за предшколске установе. Ми се надамо да ћемо за Београд успети да повучемо око 15 милиона, чиме бисмо у наредних неколико година успели да створимо још неколико хиљада нових места – истакао је градски менаџер, нагласивши задовољство што је ОШ „Ђуро Стругар” симбол промена и добар пример како се сарадњом свих заинтересованих могу решавати проблеми.

Представник Савета родитеља ОШ „Ђуро Стругар” Горан Кнежевић захвалио је градским функционерима који су помогли да ова школа опстане.

– Родитељи и локална заједница били су јако погођени сазнањем да школа може да се затвори и зато смо се организовали и затражили помоћ. Обраћали смо се и председнику општине Нови Београд и заштитнику грађана Саши Јанковићу и нико није хтео да нам изађе у сусрет. Након обраћања Тањи Поповић добили смо разумевање, разговарали и са другим градским функционерима, примио нас је министар Шарчевић и добили смо прилику да изнесемо своје предлоге. Испоставило се да је тај предлог био добра основа и за решавање предшколских и школских проблема и задовољни смо што сви заједно данас можемо да кажемо да је то пример како треба сарађивати у локалној заједници на добробит свих – рекао је Кнежевић.

У приредби поводом Масленице учествовали су ђаци ове основне  школе, као и предшколци вртића „Ластавица” Предшколске установе „11 април”, а након манифестације сви учесници су могли да се послуже палачинкама, традиционалним симболом овог празника.