уторак, 7. март 2017.

Уметничком стазом до Музеја савремене уметности

Када на Дан ослобођења Београда буде отворен Музеј савремене уметности, до њега ће посетиоци моћи да дођу и уметничком стазом – везом између комплекса „Ушће” и културног здања, рекао је главни градски урбаниста Милутин Фолић за лист „Политика”.

Оплемењена скулптурама из музејског фонда, осветљена, са клупама за одмор на сваких 25 метара, она ће бити весник трансформације 80 хектара парка између Бранковог моста и хотела „Југославија”. Још осам главних стаза повезаће Булевар Николе Тесле и реку, а свака од њих казиваће своју причу: научну, музичку, о историји и географији Србије, природњачку, док ће између њих бити терени за фудбал, одбојку, теретане на отвореном...

Мораће да се поштује строга хијерархија у којој ће пешаци и бициклисти имати предност. За стручњаке једног од  најпознатијих светских бироа, „Гел архитектса”, који се баве уређивањем јавних простора, све то би требало да буду мамци за привлачење Београђана и туриста у тај неискоришћени јавни  простор. Финална верзија тог идејног решења представљена је челницима града, а Милутин Фолић, градски урбаниста, верује да ће пре лета „Зеленило – Београд” почети да обликује уметничку стазу. О избору детаља који ће бити на свакој стази свој суд моћи ће да дају и суграђани посредством апликације „Београђани”.

– Архитекте из Данске оживеле су овај простор без нарушавања природног амбијента и крупних градитељских захвата. На појединим местима биће засађено још дрвећа, свака главна стаза имаће интересантне експонате. Парк „Ушће” постаће зелена оаза малтене у центру града, где ће моћи да се учи, рекреира и одмара, а не као сада да се углавном само протрчава – истиче Фолић и додаје да је фирма „МПЦ пропертис” граду донирала идејно решење, а да ће „Зеленило” финансирати изградњу уметничке стазе. 

У плану је и пешачко-бициклистички мост који би код Бетон хале, где је планирана пасарела до Београдске тврђаве, повезао десну савску обалу са левом код Музеја савремене уметности. Извесна је и још једна, како је градоначелник назива, атракција града – гондола којом ће се спојити тврђава и парк Ушће, преноси „Политика”.

Комплетну презентацију парка Ушће можете погледати/преузети овде: