субота, 18. март 2017.

Почела изградња канализационе мреже у насељу Сунчани брег

Градски менаџер Горан Весић присуствовао је данас почетку радова на изградњи канализационе мреже у раковичком насељу Сунчани брег. Почетку радова, којим ће 205 кућа бити прикључено на канализациону мрежу присуствовали су државни секретар у Министарству унутрашњих послова Милосав Миличковић, директори ЈКП „Београдски водовод и канализација” и Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Драган Ђорђевић и Бранислав Поповић, као и председник општине Раковица Владан Коцић.

Горан Весић је подсетио да је Град Београд направио план да у наредних десет година сви делови града добију канализацију и водовод.

– Један од тих пројеката је намењен и за насеље Сунчани брег, и данас почињемо радове који ће трајати до октобра. Град је у цео пројекат уложио 91 милион динара за шта ће бити изграђено 5,6 километара канализационе мреже и прикључци за 205 кућа. То је веома важно јер у овом насељу живи три хиљаде људи а треба напоменути и то да поред недостатка канализације становници овог насеља до прошле године нису имали ни адекватан јавни превоз – казао је Весић.

Он је истакао да град са општином Раковица чини напоре да сва насеља добију недостајућу инфраструктуру.

– До сада смо завршили примарну канализацију у насељу Љубиша Јеленковић а почињемо изградњу и нова два километра секундарне канализације. Ради се такође и канализација у насељу Кијево, јуче су отворени радови у Капитoл парку који представљају инвестицију вредну 30 милиона евра, на Лабудовом брду се гради дом здравља а ту су и други пројекти. Политика града Београда је да сви грађани морају да буду равноправни, што значи да је неважно да ли неко живи на Теразијама, Обреновцу или Раковици већ сви морају да имају основну инфраструктуру, канализацију, воду, пут и превоз. Управо зато велики део наших средстава од прикупљеног новца за градско грађевинско земљиште улажемо у те пројекте. Новац који улажемо не долази са неба већ људи који у Београду граде плаћају накнаду за грађевинско земљиште а ми смо у последње три године отворили преко 500 градилишта због чега данас можемо више да улажемо у изградњу канализације. Пре три године у Београду су словом и бројем била три градилишта, данас преко 500 и  када год видите неко ново градилиште то значи да ће бити више новца за канализацију, пут, школу, обданиште и друге инфраструктурне објекте. Зато су нам важни инвеститори, важан нам је пројекат „Београд на води” и сви други јер они генеришу новац из којег даље развијамо Београд – рекао је Горан Весић, обећавши да у наредних десет година у Београду више неће бити насеља без канализације.

Директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Бранислав Поповић рекао је да се пројекат канализације у насељу Сунчани брег изводи по принципу „кључ у руке” односно „пројектуј и изгради”.

– На тај начин конзорцијум који чини Дирекција, ЦИП и „Инграпром” гарантују да ће све бити изведено у складу са законом и на најбољи начин у постојећим сложеном условима – рекао је Поповић.

Председник општине Раковица Владан Коцић рекао је да је изградња канализационе мреже у овом насељу веома добар пример сарадње свих нивоа власти.

– Све проблеме, од урбанистичких до грађевинских смо успели да решимо у доброј сарадњи, знамо услове на терену, знамо потребе грађана и у сарадњи са свим вишим нивоима власти успели смо да добијемо грађевинску дозволу, радови су почели чиме смо постигли да радови иду брже, јаче и боље рекао је Коцић.