понедељак, 20. март 2017.

Синиша Мали: Нова амбуланта у Рипњу за два месеца

Градоначелник Београда Синиша Мали, потпредседник Владе Србије Небојша Стефановић и председник општине Вождовац Александар Савић присуствовали су данас почетку радова на изградњи нове амбуланте у Прњавору,  у насељу Рипањ. 

Догађају су присуствовали и министар рударства и енергетике Александар Антић, заменик градског секретара за здравство Александар Стефоски, в.д. директора Дома здравља „Вождовац” Невенка Величковић и народна посланица СНС-а Марија Обрадовић, као и бројни грађани. 

Градоначелник је истакао да ће нова амбуланта, чија изградња креће данас, бити завршена за свега два месеца. Он додао да је било неприхватљиво да становници Прњавора из насеља Рипањ путују 17 километара до Јајинаца како би обавили обичан лекарски преглед. Такође је истакао да је управо у сегменту примарне здравствене заштите урађено много у последње две године, како би она била доступна свима, ма где живели у Београду. 

– Само у току прошле године отворена је нова амбуланта у Јајинцима, такође и у насељу Степа Степановић, гради се дом здравља на Лабудовом брду, а очекује се и почетак изградње дома здравља у Борчи – истакао је Мали и захвалио ресорним министарствима, као и премијеру Александру Вучићу на подршци. 

Министар Стефановић је истакао да и овим радовима Влада Републике Србије показује бригу о обичним људима, који су се до сада у Рипњу лечили у катастрофалним условима. Он је додао да се у сарадњи са Градом Београдом и Општином Вождовац почело са увођењем видео-надзора по школама, како би деца била заштићена, пре свега од наркодилера. Такође је најавио донацију од четири нова полицијска патролна возила за Општину Вождовац, од којих ће једно бити стално у Рипњу. 

Министар Антић је рекао да је стара амбуланта била испод сваког цивилизацијског нивоа, због чега није ни радила већ неко време, док ће за два месеца нићи нови, савремени одбјекат, за достојанствено лечење грађана Рипња. Тај нови објекат, како је истакао, биће изграђен у складу са свим савременим енергетским критеријумима.   

Председник Савић је подсетио да је Општина Вождовац у последње три године на територији Рипња изградила, у сарадњи са Градом Београдом, црпну станицу Дражевац. Такође је урађена водовдна мрежа Тимочки пут, у дужини од осам километара, као и јавна расвета на тој деоници. Урађен је и магистрални водовод Крагујевачки пут, у дужини од осам километара, као и 50 километара секундарне водоводне мреже. Асфалтирано је неколико значајних саобраћајница и преуређено неколико и школа и вртића, навео је Савић и захвалио Граду Београду на свесрдној подршци. 

После почетка радова на новој амбуланти, представници града, општине и републике обишли су и Основну школу „Вук Караџић” у Прњавору, у насељу Рипањ, која је недавно комплетно реконструисана.