четвртак, 23. март 2017.

Мали: Ове године реализација пројеката вредних пола милијарде евра

Градоначелник Београда Синиша Мали положио је данас камен темељац за Вождове капије, кондоминијум који ће се простирати на више од 70.000 квадратних метара, са више од 700 стамбених јединица, иза којих стоји реномирани израелски инвеститор „Shikun&Binui Group”.

Догађају су присуствовали и главни градски урбаниста Милутин Фолић,  амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам и партнер менаџер пројекта Гили Декел.  

Мали је рекао да је реч о пројекту вредном 170 милиона евра, чији ће резултат бити 70.000 нових квадратних метара стамбено-пословног простора. Он је истакао да је та инвестиција важна за град Београд, али још важнија за општину Вождовац.  

– Уместо једног запуштеног дела ове београдске општине, где су некада били објекти Синтелона и Новог дома, градимо нешто на шта ће Вождовчани и сви грађани Београда бити поносни. То је разлика између нас и оних који су као наши претходници водили Београд. Оставили су нам затворене фабрике и оронуле хале, док ми покушавамо да оживимо руиниране делове града – нагласио је градоначелник. 

Према његовим речима, данас је Београд велико градилиште, покренут је точак инвестиција и тренутно у граду постоји 502 градилишта. Како је рекао, током наредних месеци ће бити још оваквих инвестиција, још камена темељаца и пројеката у вредности од пола милијарде евра. 

– Јуче сам обишао изградњу великог тржног центра на Палилули, у којем ће, када буде отворен крајем априла, посао наћи 1.500 људи. Прошле недеље постављен је камен темељац за Капитол парк у Раковици, који ће такође нићи на месту некадашње фабрике – раковичког „Рекорда”. Две недеље пре тога постављен је камен темељац за тржни центар код Аде Циганлије на Чукарици. Све градске општине се развијају и на местима где су биле рушевине старих фабрика градимо нешто лепше и боље – додао је Мали. 

Он је подсетио на важне прошлогодишње пројекте, попут фабрике Меита у Обреновцу, робне куће Икеа, која ће бити отворена на општини Вождовац већ током лета, док у Борчи већ ради ритејл-парк. 

– Хотел Хилтон у центру града биће отворен у априлу следеће године. Наш задатак је покретање грађевинске индустрије, а самим тим и српске привреде у целини – закључио је градоначелник и захвалио свима који су радили на овом пројекту и почетку његове реализације. 

Председник општине Вождовац Александар Савић изразио је наду да ће општина на чијем је челу пронаћи још сличних локација попут ове, како би привукли нове инвеститори. 

– Велика је част и задовољство за нас Вождовчане да присуствујемо почетку изградње комплекса који ће нашу општину учинити квалитетнијом и лепшом. Могу да најавим сарадњу са компанијом „Shikun&Binui Group” и у будућности, а морам да истакнем да ће на овом пројекту радити српске фирме, људи са Вождовца и из Београда. На Вождовцу нас очекује отварање робне куће Икеа, а увелико је у току и довођење Лидла. Радимо у интересу народа, Града Београда и Србије – рекао је Савић. 

Партнер менаџера пројекта Гили Декел поздравио присутне рекавши да са челницима Београда има одличну сарадњу. Он је истакао да му је изузетно драго због покретања новог пројекта у Београду, као и да је изградња комплекса „Вождове капије” доказ да „Shikun&Binui Group” има намеру да настави са инвестицијама у Београд и Србију. 

Амбасадорка Израела Алона Фишер Кам истакла је да је поносна на чињеницу да је нови пројекат компаније „Shikun&Binui Group” наишао на одличан одзив. Она је подсетила да је пре само месец дана учествовала у церемонији покретања овог пројекта, а да само 30-ак дана касније има прилику да буде на полагању камена темељца. 

Кондоминијум „Вождове капије” простираће се на више од 70.000 квадратних метара и обухватаће више од 700 стамбених јединица са подземним паркинг простором, малопродајним простором у приземљу намењеним бројним услужним делатностима, затворен приватни парк који ће се простирати на 7.000 квадрата са прилагођеним садржајима за све узрасне групе – игралиште за најмлађе, теретана на отвореном, простор за кућне љубимце и први терен за падел тенис у Београду.