четвртак, 23. март 2017.

Никодијевић: Идеје младих имају подршку Града Београда

Председник Скупштине града Никола Никодијевић, министар за спорт и омладину Вања Удовичић и заменик директора Канцеларије за младе Града Београда Никола Рајичић одржали су данас састанак са локалним координаторима канцеларија за младе београдских општина и представницима организација цивилног друштва, корисницима објекта инкубатор „Гнездо”. 

Никодијевић је истакао да су први резултати Канцеларије за младе веома добри и да имају подршку Града Београда. 

– Питање образовања и запослења су питања која навише тиште младе у престоници и то су теме које су најзаступљеније у Канцеларији за младе. Због тога град подржава повезивање Канцеларије за младе са другим друштвеним чиниоцима, од Завода за запошљавање до Министарства спорта и образовања. Резултат те усклађености је да сада имамо мање од 100.000 незапослених лица, а највећи постотак људи који су нашли посао су управо  из категорије млађих особа – указао је Никодијевић.  

Он је изразио задовољство јер сада постоји и институционално финансирање младих талената, преко пројекта 50 стипендија, што није било пракса ранијих година. 

– Први пут смо прошле године поделили награде младим талентима из области културе и стваралаштва. Такође, и први пут смо укључили и најшире друштвене потребе у рад Канцеларије за младе и то даје јасне резултате. Из тог разлога су ове године награде „Звезде Београда” добили управо они млади људи који су и подржани од Канцеларије за младе. То је показатељ да смо на добром путу, али нисмо завршили посао  – истакао је Никодијевић. 
Он је указао да ће, преко пројеката и финансијски, Канцеларија за младе имати подршку Града Београда и захвалио осталим институцијама, као и министру Удовичићу јер су препознали значај рада ове и других канцеларија за младе. 

Министар Удовичић је додао да Канцеларија за младе Града Београда спада у најуспешније канцеларије у Србији, а да је Београд локална самоуправа која и те како обраћа пажњу на статус младих у друштву. 

Он је указао да је Град Београд једина локална самоуправа у Србији која стипендира младе таленте и захвалио градоначелнику Синиши Малом и председнику Скупштине града Николи Никодијевићу што су у своје приоритете ставили положај младих. Такође је најавио даљу подршку младима у Србији у процесу њиховог запошљавања, као и другим сегментима који унапређују њихов статус у друштву.  

Рајичић је подсетио да је 19 организација цивилног друштва бесплатно користило простор објекта „Гнездо”, где су имали прилику да реализују своје пројекте. Такође се, поред наведених организација цивилног друштва, свакодневно одржавају активности Канцеларије за младе, као и других организација које своје услуге бесплатно уступају младима Београда.  

Представници Канцеларије за младе су гостима у просторијама „Гнезда”, у згради „Београђанке”, презентовали разултате рада те канцеларије, финансиране из буџета Града Београда.