субота, 25. март 2017.

Весић: Канализација за још пет стотина домаћинстава на Вождовцу

Градски менаџер Горан Весић, председник општине Вождовац Александар Савић и директор ЈКП „Београдски водовод и канализација” Драган Ђорђевић обишли су данас радове на изградњи канализације у делу Бањице. Како је том приликом истакао Весић, радови се обављају у неколико фаза – прва обухвата изградњу деонице фекалне канализације у Пауновој, друга спајање са Булеваром ослобођења, а трећа изградњу секундарне мреже у Улици Породице Трајковић. Како је прецизирао, прве две фазе би требало да буду завршене ове године и коштају дванаест милиона динара.

– Конкретно, овим радовима створиће се услови да око пет стотина домаћинстава у Улици породице Трајковић, која се налази на свега десетак километара од центра града, коначно могу да буду прикључени на канализациону мрежу. Радови су део плана града да сви делови Београда у скоријој будућности добију канализацију. У овом тренутку, само на Вождовцу ради се на четири локације – навео је Весић.

Градски менаџер је подсетио и да су у Сурчину у току обимни радови на 45 километара деоница канализационе мреже, а припрема се и пројекат за Крњачу за наредну годину за чак 80 километара мреже. Ради се и на Сунчаном брегу у Раковици. Део свеобихватног плана да до 2025. ниједна кућа у Београду не буде без прикључка на канализацију јесте и изградња пет фабрика за прераду отпадних вода. Упоредо са радовима на канализационом систему, додао је Весић, улаже се и у водоводни систем, нарочито кад је реч о замени дотрајалих водоводних цеви.

– Први пут се плански ради и улаже у канализациони и водоводни систем и мрежу – оценио је Весић.

Председник општине Вождовац Александар Савић рекао је да је добра сарадња општине, града и јавног предузећа резултирала тиме да ће пет стотина домаћинстава коначно добити канализацију.

– На Вождовцу су у току радови и на два важна колектора: Јелезовачком и Кумодрашком. До краја године дефинисаће се и даљи приоритети кад је реч о канализационој мрежи. Општина је одлучила да помогне граду и да сама пројектује секундарну канализациону мрежу за поједине деонице – истакао је Савић.

Он је додао да разлог за то лежи у намери да се што боље и брже постигну резултати у овој виталној области улагања.