недеља, 26. март 2017.

Весић: Град и република заједно стварају боље услове за живот у Сурчину

Градски менаџер Горан Весић и министар рударства и енергетике Александар Антић обишли су данас радове који се изводе на путном правцу Бечмен–Петровчић у Сурчину. Весић је том приликом прецизирао да ће у деонице, укупне дужине од око три и по километра, бити уложено око деведесет милиона динара. Он је подсетио да је и прошле године урађена деоница сличне дужине, те да се очекује да у наредним годинама читав овај путни правац буде сређен. Весић је додао и да је прошле године уложен 51 милион динара у путну инфраструктуру у Сурчину. 

– Покушавамо да улажемо што више у недостајућу инфраструктуру. Ипак, највећа инвестиција на овој општини јесте изградња фекалне канализације, у шта је уложен 131 милион динара. За месец дана створиће се услови да се на канализацију прикључи првих шестсто од укупно четири хиљаде домаћинстава у овој општини – рекао је Весић.

У примарни водовод у Кључу уложено је осамнаест милиона динара, а још толико ће бити издвојено ове године за секундарни водовод, додао је он.

– Решавамо проблем по проблем y приградским општинама. Политика града јесте таква да улагања у инфраструктуру зависе од тога колико се гради у Београду и то је узрочно-последично везано – навео је Весић. 

Градски менаџер је истакао и да град са „Путевима Србије” има одличну сарадњу, те да се тренутно ради у још две приградске општине – деоница у Барајеву од Вранића према Ибарској магистрали и Крагујевачки друм у Гроцкој. 

– У последње три године „Путеви Србије” урадили су више од сто километара путева на територији Београда, што је доказ добре сарадње – нагласио је Весић.

Градски менаџер је захвалио и министру Антићу и оценио да сарадња са републиком никада није била боља, те да град и република заједно раде на стварању квалитетнијих и бољих услова за живот грађана.  

Александар Антић је навео да се на овом конкретном примеру види политика владе, која се састоји у снажној сарадњи са локалним самоуправама у циљу решавања инфраструктурних проблема грађана. Велики инфраструктурни пројекти развијају нашу државу, али и одржавање постојеће инфраструктуре је важан сегмент квалитетнијег живота грађана, додао је он.

– Сурчин је кључно саобраћајно чвориште како у граду тако и у републици јер се ту сусрећу коридори 10 и 11, као и Обилазница око Београда. Деоница аутопута од Сурчина ка Обреновцу, вредности 208 милиона долара, од капиталног је значаја за државу, а истовремено се ради и рехабилитација постојећих путева, што је од виталног значаја за грађане који овде живе – нагласио је Антић.

Министар је захвалио граду који, како је навео, улаже огромну енергију и веома је посвећен, и додао да ће држава увек бити партнер са Београдом и локалним самоуправама.

Зоран Дробњак, директор „Путева Србије”, најавио је наставак бројних пројеката на којима је ово предузеће ангажовано – од заштите од буке до уговорене деонице од пет и по километара, којим ће се овај део Београда повезати са деоницом Сурчин–Обреновац.  Он је прецизирао да су у протеклом периоду укупне инвестиције у Београду износиле 450 милиона евра.

Председник општине Сурчин Стеван Шуша оценио је да општина има одличну сарадњу са градом и државом. У сваком селу се нешто ради – дом културе, пут, тротоари, канализација, а свега тога не би било да није те сарадње, казао је он.

Шуша је најавио и да ће ако се испуне обећања и ако се заврши „Сремска газела”, општина Сурчин бити не само најбогатија у Београду већ и у читавој Србији. Услови за развој су велики – два ауто-пута, железничка пруга, Сава, аеродром, обилазница, а инвеститори су више него заинтересовани за улагање, истакао је он.

Радове на две деонице у Сурчину изводе ЈКП „Београд-пут” и „Путеви Србије” и подразумевају делимичну замену коловозне конструкције и асфалтирање носећег и хабајућег слоја асфалта. Догађају су присуствовали и директор овог предузећа Иван Тејић, те градски секретар за саобраћај Душан Рафаиловић и директор Дирекције за путеве Славиша Живковић.