недеља, 26. март 2017.

Јубиларни „Сат за нашу планету”

Током акције Светске организације за природу „Сат за нашу планету” људи широм света искључили су светла на један сат да би показали како заједно можемо ублажити климатске промене и допринети очувању природе. Под слоганом „Уштеди енергију, поштеди планету” ове године се у Србији скоро 400 партнера укључило у акцију: градови, општине, јавне установе, школе, компаније, организације цивилног друштва, као и бројне познате личности. 

Горан Триван, секретар за заштиту животне средине, напоменуо је да охрабрује чињеница да се из године у годину број учесника повећава.

– Београд се и ове године прикључио акцији коју сматрамо и глобално и локално важном, јер грађанима даје могућност да нешто учине за свој град и читаву планету. Град чини све да градске и друге институције, макар на сат времена, искључе светла и уштеде енергију, чиме ћемо бар мало заштитити Земљу од емисије угљен-диоксида. Као и увек, тесно сарађујемо са невладиним сектором, помажемо и подржавамо све акције које Београд чине лепшим. Велика и важна новост за ову годину јесте формирање фонда за енергетску ефикасност, чији ће циљ бити финансирање реконструкције београдских фасада, чиме започињемо дугачак, али брз процес значајног побољшавања енергетске ефикасности тих објеката и смањујемо беспотребно расипање енергије – рекао је Триван. 

Душка Димовић, директорка WWF програма у Србији,  прецизирала је да трошимо више од 50 одсто природних ресурса у односу на оне које имамо.

– Ако тако наставимо, неће нам бити довољне ни две планете. Сваки сат може да буде сат за нашу планету. Сви морамо мудрије да користимо природне ресурсе и смањимо свој еколошки отисак, јер тиме ублажавамо последице климатских промена и доприносимо очувању природе – изјавила је она, позивајући грађане да о томе размишљају свакодневно, а не само на дан „Сата за нашу планету”. 

Глобална акција „Сат за нашу планету“, у свету позната као „Earth hour”, обележава се на свим континентима и укључено је око 180 земаља. 

– Претходна година је била једна од најтоплијих година од када постоје метеоролошка мерења. Влада Републике Србије препознаје важност садашњег тренутка и управо се припрема Национална стратегија борбе против климатских промена којом ће бити дефинисане активности које ће довести до смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште – истакла је др Стана Божовић, државна секретарка Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

Акцију „Сат за нашу планету“ подржало је ово министарство, затим Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, Град Београд, Град Нови Сад и Стална конференција градова и општина, као и многобројне школе, организације цивилног друштва и компаније. 

На друштвеним мрежама свој глас за ублажавање климатских промена дале су и бројне познате личности, а у Београду је јавна и декоративна расвета на сат времена искључена на зидинама Калемегданске тврђаве, мостовима, Старом двору, Дому Народне скупштине, споменику Кнезу Михаилу, Храму Светог Саве.