понедељак, 27. март 2017.

Постављено првих тридесет туристичких табли

Првих тридесет туристичких инфо-табли на српском, енглеском, кинеском и руском језику, које ће туристима омогућити лакше сналажење од данас су у центру Београда. Београђани су одлучили да оне буду црвене боје гласањем преко апликације „Београђани”. 

Табле са информацијама налазе се у Кнез Михаиловој, на Теразијама, Славији, у Краља Милана и другим централним градским улицама, а до краја године биће их постављено укупно 150.

Према речима Милутина Фолића, главног градског урбанисте, табле су део информисања пешака које је изузетно значајно због тога што ће повећати доступност града пешацима.

– На свакој значајној раскрсници је табла са информацијом докле може да се стигне за пет односно петнаест минута пешачења. На тај начин ће људи лакше да се одлуче да, уместо да се возе колима или градским превозом, тај пут пређу пешице – рекао је Фолић.

Према његовим речима, овај систем информисања је битан за ширу стратегију да се у Београду хијерархија у саобраћају окрене у корист пешака, бициклиста, јавног градског превоза и тек на дну те пирамиде аутомобила, док данас у граду царују аутомобили.

– Овај вид информисања пешака је најављен пројектом ИМЕ – Идентитет, мобилност, екологија још пре две године. То је систем који је у градовима попут Лондона, Милана, Москве постављен још пре неколико година и који је знатно повећао број дневних кретања пешака, односно људи који се одлуче да одређене мање дистанце пређу пешице уместо да се возе аутомобилом или неким другим превозом – истакао је Фолић.

Грађани су гласали за једну од пет варијанти, а на другом месту по гласовима била је  жута, затим зелена, розе и црна боја, као могућа варијанта за изглед горњег дела инфо- табли.

Инфо-табле први пут исписане су на кинеском и руском језику јер се очекује велики број посетилаца из ових земаља.