понедељак, 27. март 2017.

Синиша Мали: Постављамо споменик градитељима Новог Београда

Градоначелник Београда Синиша Мали најавио је данас, у друштву министра рударства и енергетике у Влади Реппублике Србије Александра Антића и главног градског урбанисте Милутина Фолића, постављање споменика учесницима радних акција, који су пре више од пола века започели изградњу Новог Београда.

Мали је истакао да као друштво имамо обавезу да памтимо велика дела која су учесници радних акција урадили за овај град. Да није било вас, рекао је градоначелник, не би било ни Новог Београда ни Србије какву је данас познајемо.

– Нови Београд је данас најмногољуднија и једна од најбогатијих општина у Београду. Наша обавеза је да вам се на овај начин одужимо за све што сте урадили за наш град. Током разговора дошли смо до предлога од четири локације за споменик, од којих ћете изабрати ону која највише одговара. Након што локација буде одабрана, на првој наредној седници Скупштине града у априлу биће усвојена одлука, а потим следи израда споменика и постављање, које ће бити обављено 11.  априла следеће године – истакао је Мали.

Градоначелник је нагласио да скоро седам деценија касније, Град Београд покушава да се креће корацима бригадира и акцијаша који су мочварно тло претворили у савремени град.

– Ове године ћемо почети да градимо нову аутобуску станицу у Блоку 42, док ће реконструкција Старог савског моста уследити током 2018. године. Ове године ће бити урађена и реконструкција „Сава центра”. У граду тренутно постоји више од 500 градилишта, гради се Београд на води, а железничку станицу „Прокоп” смо завршили након што је бивши градоначелник Бранко Пешић започео тај пројекат још  далеке 1973. године – подсетио је градоначелник.

Министар Антић је истакао значај постављања споменика, рекавши том приликом да земља која не води рачуна о својој историји и људима који су јој дали младост, енергију и читав живот, сигурно нема квалитетну будућност.

– Захваљујем свима који чувају ову причу од заборава. Стотине хиљада људи на Новом Београду и милиони у бившој СФРЈ изградили су послератну Југославију и то је историјска чињеница која мора бити упамћена. Посао изградње Новог Београда, пруга и индустријских објеката, али и ХЕ „Ђердап” урадиле су генерације тадашњих младих људи који су имали идеал и веру. Данас је незамисливо да неко проведе сате и сате, односно дане и дане, радећи посао за који неће бити плаћен – рекао је Антић и додао да нам је потребан споменик који ће представљати огромну захвалност према генерацијама које су своју младост уткали у изградњу нашег данашњег друштва.

Присутнима се обратио и Слободан Ристановић, председник Одбора ветерана градитеља Београда, који је подсетио на многе који више нису међу живима, али који су дали огроман допринос изградњи не само Новог Београда већ и Београда и тадашње Југославије у целини.
Од предложене четири локације, три су у непосредној близини Бранковог моста, док се једна налази код хотела „Југославија”.