понедељак, 27. март 2017.

Градоначелник уручио признање „Јован Ћирилов” уметници из Јерусалима

Градоначелник Београда Синиша Мали вечерас је у здању Старог двора уручио признање Београдског фестивала игре „Јован Ћирилов” кореографкињи Шарон Ејал. Фестивал, који се одржава четрнаести пут, ове године носи слоган „Велика игра” и трајаће до 11. априла.

Синиша Мали је рекао да награда носи име човека без којег спрска културна сцена не би постојала и да без њега није ни могла да се замисли.

- Овом приликом одајемо и признање Фесивалу игре на свему како би култура у Београду била подигнута на виши ниво. За нас је то веома важно, јер је наш циљ да свака манифестација у граду из године у годину буде све боља и по броју продатих карата, по садржају, програму...На такав начин мењамо наше друштво. Град Београд ће и у будуће подржавати овакве манифестације – нагласио је Мали и позвао љубитеље плеса да до 11. априла посете Београдски фестивал игре. 

Градоначелник је захвалио Аји Јунг на томе што је од Фестивала игре направила бренд по коме је Београд препознатљив и по коме се позиционирао као културна престоница у овом делу Европе. Он је овом приликом захвалио члановима жирија и навео да они нису имали једноставан посао јер је тешко од најбољих изабрати најбољег, а Шарон Ејал поручио да поново посети српску престоницу.

Амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам је навела да се ради о признању за Шарон Ејал и њеног партнера Гаја Бехара који су припадници занимљиве генерације, која ради ствари на потпуно нов али и на свој иновативан начин.

- Признање није само за Шарон Ејал већ и за све кореографе који стварају у понекада не толико једноставним условима. Поносни смо на њихове успехе, на њихове производе, поносни смо на учешће израелских уметника на Београдском фестивалу игре – истакла је она и захвалила градоначелнику Београда на сарадњи и подршци Фестивалу и додала да пријатељство Србије и Израела траје веома дуго, те да те две земље у дипломатским односима имају сарадњу дугу 25 година.

Шарон Ејал је рекла да није толико добра у говорима, већ да боље игра и захвалила на добијеној награди.

Награда коју је прилима Шарон Ејал је рад младе вајарке Андреје Прокопијевић.