уторак, 28. март 2017.

Синиша Мали: Усвојен оперативни план за одбрану од поплава на водама другог приоритета

Градоначелик Београда Синиша Мали председавао је данас седници Градског штаба за ванредне ситуације на чијем је дневном реду била спремност субјеката заштите и спасавања за одбрану од поплава, као и примена  плана за одбрану од поплава на водама другог приоритета на територији Београда. 

Градоначелник је истакао да је оперативни план за одбрану од поплава усвојен на претходној седници Градског штаба за ванредне ситуације.

– Сходно упутствима које смо добили од републике, имали смо обавезу као град да одржимо ову седницу до 1. априла. Задовољан сам извештајем свих надлежних субјеката у граду Београду и могу да кажем да смо спремни за све евентуалне природне непогоде које могу да се  десе у наредном периоду – указао је Мали.

Он је подсетио да је изменом Закона о водама, који је усвојен крајем прошле године, Град Београд изгубио надлежност над водотоцима првог реда којa се односи на велике водотоке попут Дунава, Саве и Колубаре.

– Град Београд ће убудуће у вези са водотоцима првог реда координарати са „Србијаводама”, док ће посебна пажња града бити усмерена на водотоке другог реда. Постоје километри канала и потока у нашој престоници, од којих је само тридесетак километара уређено. Посебна пажња ће у годинама које долазе бити усмерена на уређење тих водотока, како би се они очистили од смећа, шута и другог отпадног материјала који је одлаган деценијама и са којим се нико није бавио – указао је градоначелник.

Како би се смањио ризик од поплава, председници општина ће моћи убудуће да се директно обраћају „Србијаводама” у циљу превентивног деловања на водотоцима који се налазе на њиховој територији, истакао је Мали.

Градоначелник је дао задатак „Београдводома” да се до јуна уреде приоритети водотока другог реда, с обзиром на то да је само шест одсто њих уређено на територији престонице.

Седници Градског штаба за ванредне ситуације присуствовао је и заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић, начелник Градског штаба за ванредне ситуације Раде Милошевић, начелница Градске управе Града Београда Сандра Пантелић, чланови Градског већа, градски секретари, председници општина и директори јавних предузећа.