уторак, 28. март 2017.

Отворен шалтер за предузетнике у Барајеву

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић присуствовао је данас отварању шалтера за предузетнике у општини Барајево. Отварању шалтера који има за циљ да се предузетници на ефикасан начин информишу, упознају и обавештавају о свим активним програмима и активностима присуствовали су и в.д подсекретара Секретаријата за привреду Маја Бајагић, председник општине Барајево Слободан Адамовић, в.д. директора Привредне коморе Београда Миливоје Милетић и секретар Заједнице предузетника Привредне коморе Србије Бранислава Симанић.
 
Андреја Младеновић је подсетио да је шалтер за предузетнике у Барајеву девети по реду и подсетио на важност њиховог постојања.

–    Градске општине су места где грађани имају први сусрет са управом било да се ради о комуналним  проблемима, матичном службом или су дошли неким другим послом. Ту грађанин треба да добије све што је потребно да обави посао због којег је дошао, а овај шалтер је место где предузетници могу да добију савет, упутства, информације о повољностима и сваку помоћ да свој посао обављају уз што мање проблема. Град Београд је у последње три године направио озбиљне помаке у поправљању привредног амбијента. Отворено је више од 500 градилишта, а само наша Дирекција за грађевинско земљиште отвориће још 50. Данас се на нашој територији отварају потпуно нови погони, попут „Меи та” који ће запослити више хиљада радника. Није нам циљ да спречавамо инвестиције у другим деловима Србије али морамо и ми учинити све што је у нашој моћи да инвеститори долазе у Београд и улажу у производне погоне. Град ће наставити да помаже и заједно са Привредном комором Београда учинићемо све да створимо још повољне услове за инвестирање – истакао је Младеновић.

Маја Бајагић,  в.д. подсекретара Секретаријата за привреду упознала је присутне са активностима Секретаријата за привреду из области предузетништва у 2017.години, које су предвиђене мерама и програмима Акционог плана за запошљавање за 2017. годину.

Она је такође је истакла и да је планирано расписивање два јавна конкурса: Јавни конкурс за доделу средстава за подршку развоја предузетништва на територији града Београда и  Јавни конкурс за доделу средстава за подршку развоја иновативних делатности и самозапошљавања који се реализује у сарадњи са Научно-технолошким парком Београд.

Председник општине Барајево Слободан Адамовић истакао је да ће новоотворени шалтер бити мост између органа локалне самоуправе,  предузетника и Града Београда. Он је подвукао да привредници сада не морају да иду ван Барајева јер ће се сви њихови проблеми решавати у оквиру органа општине. 

В.д. директора Привредне коморе Београда Миливоје Милетић рекао је да ова комора, заједно са Градом Београдом све своје капацитете користи ка подизању и помагању предузетништва онима који се налазе на почетку свог бизниса.

У циљу стицања знања о покретању сопственог бизниса, Град Београд, Секретаријат за привреду је у периоду од 27. фебруара до 4. марта 2017. године, спровео бесплатне едукативне Радионице „Знањем до циља”. Радионицама  је присуствовало око 200 заинтересованих Београђана који су стекли елементарно знање о оснивању, управљању и финанирању сопствене пословне идеје. 

Иначе, до сада је отворено осам шалтера за предузетнике и то у општинама Звездара, Обреновац, Чукарица, Вождовац, Раковица, Савски венац, Палилула и Лазаревац. Рад овох шалтера омогућава предузетницима да, у општини којој припадају, на брз и једноставан начин, добију информације потребне за њихово пословање, штедећи своје време одласком у надлежне институције.

Предузетник на шалтеру може да добије помоћ у примени релевантних законских и пореских прописа и процедура, информише се о постојећим кредитним линијама и програмима помоћи, добије информације и помоћ у припреми пословних планова, статистичких и финансијских анализа, анализи тржишта, приватизацији, као и у идентификацији тржишних могућности у Србији и ван ње. На шалтеру приватници могу да се информишу и о увозним и извозним процедурама, захтевима ЕУ и других тржишта, царинским стопама, квотама, добију информације о одговарајућим обукама и курсевима за  старт-ап привредна друштва, да им се помогне у идентификацији и процени пословних идеја, на основу резултата истраживања тржишта, као и да добију помоћ приликом регистрације привредног друштва (избор најприкладнијег законског облика, припрема захтева за регистрацију).