среда, 29. март 2017.

Весић: Настављамо са унапређењем образовног система у Београду

Градски менаџер Горан Весић, чланица Градског већа Тања Поповић, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и председник општине Врачар Милан Недељковић обишли су данас Основну школу „Светозар Марковић” поводом завршетка адаптације и надоградње ове школе. Догађају је присуствовао и директор школе Драги Лукић.

Весић је захвалио Министарству просвете на уложеном новцу у ову школу, у коју је до сада инвестирано 850.000 евра.

– У школи је завршен читав спрaт, шест учионица, што је око 1.000 нових квадратних метара. Ова установа постоји 67 година, а 64 године је у овој згради и од тада није много улагано у овај простор, те је ово прва велика интервенција. Некада је ова школа имала око 400 ученика и била је пред гашењем, данас их има 750, а капацитет је 900 ђака. На Врачару су све школе готово попуњене, тако да очекујемо да ће бити и ова. Град Београд је у Министарству просвете аплицирао за реконструкцију још две школе на Врачару, али и још једног броја у Београду, тако да очекујемо да ћемо у тој сарадњи успети да преуредимо и неке предшколске установе и да ћемо заједно успети да побољшамо квалитет у образовним установама – истакао је Весић.

Према његовим речима, само заједничким радом могу се остварити помаци у образовању, предшколској заштити и школском систему. То, како је додао, није само обавеза Министарства просвете, које тако велики посао не би могло да уради без помоћи локалне самоуправе.

– Захвалан сам министру на томе што је за наредну школску годину најавио нове предмете, а то је нешто што ће децу припремити за живот у 21. веку, који није лак и захтева добро образовање, како би могли да се такмиче са бројним изазовима – нагласио је Весић.

Министар Шарчевић је рекао да су радови на школи, који трају већ готово две године, приведени крају.

– Данас смо сагледали шта је школи још неопходно како би била апсолутно комплетна, тако да су остали радови у вредности од око милион динара за неке ситнице. Деца су задовољна изгледом школе. Ова школа је после 65 година добила ново рухо и служиће барем још толико или упола од тога. Школа је добра са резултатима у пројектима у којима је учествовала, тако да постаје једна од водећих у Београду и Србији – навео је Шарчевић.

Милан Недељковић је поновио да је захваљујући надлежном министарству и Граду Београду Врачар добио још један „бисер” на Неимару, школу која је изнедрила 6.000 ђака. Он је изразио наду да ће и остале школе на Врачару бити уређене попут школе „Светозар Марковић”.

Представници министарства, града и општине Врачар обишли су школу, посетили неке од нових кабинета и у разговору са ђацима се уверили да је школа сада баш по мери ђака и у складу са њиховим потребама. Основци су се потрудили да у кратком пригодном програму покажу да су талентовани и за музику и рецитовање.