среда, 29. март 2017.

Културна сарадња Београда и Москве изузетно значајна за обе државе

Сарадња Града Београда и Москве у области културе је од великог значаја за обе државе, оценио је данас заменик градоначелника Андреја Младеновић.

У прилог тој чињеници, Младеновић је, гостујући на Телевизији „Хепи”, подсетио на значај међународне манифестације Дани Москве у Београду, која је одржана лане и најавио Дане Београда у Москви крајем маја.

– Када имате десет сусрета премијера Александра Вучића и председника Руске Федерације Владимира Путина и имате низ споразума две државе, онда је природно да и главни градови  имају јаку сарадњу. Наставићемо са једном изузетно живом и јаком сарадњом која постоји између два града и културним везама које су заиста много јаке – истакао је Младеновић.

Говорећи о водотоцима другог реда у Београду, Младеновић је рекао да је издвојено више од 120 милиона динара за уређење тих водотока, којих на територији града Београда има више од 200 и који могу представљати проблем у случају великих падавина.

– Град Београд  усвојио је оперативни план одбране од поплава. Водотоци другог реда су у надлежности градова и општина, а Београд има више од 200 таквих речица које могу да изазову огромне проблеме у случају великих падавина и изазову поплаве као што су биле 2014. године – истакао је Младеновић.

Он је нагласио да град ради на систему ране најаве с детекторима и кишометрима који би на тим водотоцима другог реда обавештавали један центар о кретању водостаја.

– То је веома важан систем на коме радимо. Зато смо и потписали споразум са регијом Лацио, која је тај систем изузетно разрадила на целој територији Италије. Надам се да ћемо током 2017. успоставити тај мониторинг центар и код нас – истакао је заменик градоначелника.

Он је најавио Београдски фестивал документарног и краткометражног филма који има дугу традицију и понос је Града Београда и који ће бити одржан од 30. марта до 2. априла. 

– Овај фестивал има регионални карактер годинама, а ми се трудимо да националну селекцију побољшамо. Биће приказано 80 филмова, а фестивал ћемо отворити са два изузетно занимљива филма, једним кратким филмом „Бункер 93” Пурише Ђорђевића и дугометражним филмом „Панта реи” Љубише Самарџића – најавио је Младеновић.

Заменик градоначелника је истакао да је велика част што ће 64. Мартовски фестивал отворити филмови два великана српске и југословенске кинематографије. 

Према његовим речима, биће још занимљивих филмова посвећених познатим личностима попут Марине Абрамовић.