среда, 29. март 2017.

Весић: Обновљено осам градских јавних и станарских гаража

Градски менаџер Горан Весић, председница општине Савски венац Ирена Вујовић и директор ЈКП „Паркинг сервис” Андрија Чупковић обишли су данас гараже у Улици Радивоја Кораћа и Др Александра Костића, две од осам обновљених гаража са укупно 1.000 паркинг места. 

Од осам обновљених гаража, три се користе за јавно и станарско паркирање. Јавне и станарскe су гараже у Др Александра Костића, код Вуковог споменика и Ботаничке баште, а пет је станарских – у 27. марта, Радивоја Кораћа, Краља Милутина, Пожаревачкој и Милешевској улици, појаснио је Весић.

– Ове гараже су срамотно изгледале и у њих деценијама није улагано. Тиме показујемо да не радимо само велике гараже већ и оне мање, које користе станари. На тај начин уредили смо хиљаду паркинг места и побољшали квалитет паркирања, те се оне могу мерити са великим гаражама попут оне на Обилићевом венцу и у Масариковој, које су уређене по светским стандардима. То показује да водимо рачуна о сваком паркинг месту и не само да правимо нова, већ обнављамо и постојећа места за паркирање – рекао је Горан Весић.

Говорећи о изградњи нових паркинг места, градски менаџер је истакао да ће гаража „Обилићев венац” добити 200 нових места и најавио изградњу нове гараже испод Улице кнеза Милоша.

– Изградња два нова спрата на гаражи „Обилићев венац” убрзано се довршава, добили смо грађевинску дозволу за гаражу на Студентском тргу, где ће се налазити 750 места, а поносни смо на пројекат нове гараже испод Улице кнеза Милоша, која ће имати 475 паркинг места и која ће бити урађена на начин који до сада у Београду није виђен, а постоји у Барселони и Мадриду. Она ће омогућити да се сама Улица кнеза Милоша уреди на потпуно другачији начин, да се добије више простора за аутомобиле, уреде дрворед и тротоари, као и да паркирање не буде на улици већ испод ње. Тиме ћемо добити дупло више паркинг места него што их има сада на самој улици, чиме ће Кнеза Милоша поново моћи да постане трговачка улица као што је то била пре два века, када је носила назив „Топчидерски друм” и што ће бити важно и за општину Савски венац, али и за цео Београд – рекао је градски менаџер.

Председница општине Савски венац Ирена Вујовић захвалила је Граду Београду, градском менаџеру и „Паркинг сервису” на ангажовању у овом пројекту.

–  Сви ми који живимо на Савском венцу знамо да је ова гаража била потпуно девастирана и без осветљења. Потпуна санација гараже представља пример добре сарадње  грађана, општине и града, а најављени пројекат нове гараже у Кнеза Милоша додатно ће омогућити да се побољша комунални ред и изгради модерна улица у којој се налазе неке од најзначајнијих институција наше земље – рекла је Ирена Вујовић.

Директор ЈКП „Паркинг сервис” Андрија Чупковић подсетио је да је хиљаду паркинг места потпуно обновљено и уређено, за шта је утрошено 70 милиона динара.
– Од понедељка у гаражи у Улици др Алексадара Костића уводимо нову претплату, од 7 до 17 часова, која ће коштати 4.000 динара, и од 0 до 24 која ће коштати 6.500 динара. Тиме показујемо да нам приоритет није увек само профит већ и омогућавање комфорног, а јефтиног паркирања. „Паркинг сервис” је завршио пројекат за нову гаражу у Кнеза Милоша, предаћемо га за добијање грађевинске дозволе већ у понедељак, тако да дозволу очекујемо током идуће недеље. После тога ће Град Београд моћи да распише тендер и крене у изградњу гараже која ће испуњавати све светске стандарде. Такође, „Паркинг сервис” је добио дозволу и за гаражу „Студенски трг” са 750 паркинг места и очекујемо да њена изградња почне ове године – казао је Чупковић.

У гаражама су изведени грађевински, молерско-фарбарски и инсталатерски радови, окречени зидови и префарбани подови, а освежена је и делимично уграђена нова хоризонтална и вертикална сигнализација. Поправљене су конструкције оштећене због прокишњавања, санирани плафони и стубови, као и кишна канализација. Реконструисана је постојећа инсталација дојаве пожара, хидрантска мрежа, инсталација гасне детекције, вентилација и спринклер систем. У гаражама је комплетно појачано осветљење, замењено 1.200 флуо-светиљки, уређене благајне и постављени нови улазни рефлектори.