среда, 29. март 2017.

Мали: Сурчин је данас једно велико градилиште

Градоначелник Београда Синиша Мали посетио је данас општину Сурчин и обишао основне школе „Стеван Сремац” у Добановцима и „Душан Вукасовић Диоген” у Бечмену, у којима ће током године бити започета изградња фискултурних сала, као и некадашњу зграду дома здравља, која ће након адаптације и реновирања постати дом оштинских јавних предузећа.

Градоначелник је, у друштву председника општине Стевана Шуше и в.д. секретара за образовање и дечју заштиту Славка Гака, посету започео обиласком школе „Стеван Сремац”, коју похађа 682 ученика. У изградњу фискултурне сале биће уложено 85 милиона динара, а сала ће бити површине 1.500 квадратних метара. Основну школу „Душан Вукасовић Диоген” похађа 460 ђака, а вредност радова на изградњи фискултурне сале, површине 800 квадрата, износи 45 милиона динара. 

– Велико је задовољство бити данас у Сурчину, где смо са председником општине  дефинисали веома важне пројекте за вашу општину. Сурчин је, попут Београда и Србије, једно велико градилиште. Видео сам да се овде ради водовод, канализација, тротоари и вртићи. Све то прави слику Београда и Србије какву желимо да видимо – рекао је Мали.

Он је додао да грађани дугују захвалност председнику општине јер је, према његовим речима, он заслужан за реализацију ових пројеката. 

–  Ове две основне школе немају сале и деца уместо да се играју лоптом, проводе време испред рачунара. Веома нам је важно да те ствари мењамо. Ипак, не смемо заборавити ни чињеницу да ће за месец дана 600 домаћинстава са општине Сурчин бити прикључено на секундарну канализациону мрежу. То обећање датира још од претходних градских власти, а ми смо се ухватили у коштац са проблемима и решавамо их – оценио је градоначелник. 

Мали је прецизирао да ће зграда у којој се тренутно налазе општинске институције бити адаптирана у вртић, који ће моћи да прими 250 малишана.

– Бавимо се стварима које су важне за свакодневни живот. Сваки становник рубних делова Београда мора да има исти статус као људи са Врачара или из других централних општина. По мом мишљењу, Сурчин је општина са највећим потенцијалом, с обзиром на изградњу обилазнице и нових мостова. Председник општине ме је упознао са још неким пројектима који су планирани за наредну годину и убеђен сам да ћемо корак по корак успети да променимо Сурчин и Београд набоље – закључио је Мали и додао да је ове године Општина Сурчин, у виду капиталног буџета, добила додатних 50 милиона динара док је за наредну годину обећао још више. 

Председник општине Стеван Шуша је подсетио присутне на велике пројекте које Сурчин тренутно ради. 

– Заједно са републиком градимо мост код Умке, али и нови мост код Барича. Гради се нови ауто-пут, као и приступне саобраћајнице, али и чистимо канал Петровац у дужини од 26 километара. У Сурчину се ради канализација, пут Петровичић–Бечмен, тротоари у Сурчину, Јакову и Бољевцима, а домови културе у Бољевцима и Добановцима се реконструишу. У Добановцима ће у склопу дома културе, где је надограђен један спрат, постојати услови за вртић. Имамо 450 малишана који испуњавају услове, а нисмо успели да им обезбедимо место у вртићу до сада – рекао је Шуша.