четвртак, 30. март 2017.

Музеј афричке уметности јединствен у региону

Вршилац дужности секретара за културу Ивона Јевтић посетила је београдски Музеј афричке уметности, основан 1977. године под покровитељством Скупштине Београда. Музеј је установљен на темељу донације коју су Београду и Србији даривали Веда и др Здравко Печар, дугогодишњи југословенски амбасадор у бројним земљама Африке. 

– Музеј афричке уметности је установа која има јединствену позицију и улогу у Београду, Србији и на Балкану и која пуних 40 година својим изложбама, трибинама, креативним радионицама, публикацијама и другим акцијама остварује значајан допринос у успостављању, ширењу и одржавању културних веза, као и промовисању принципа мултикултуралности и културне разноликости – истакла је Ивона Јевтић у разговору са Маријом Алексић, директорком ове куће. 

У години када ова установа обележава важан јубилеј, представници Секретаријата за културу и музеја разговарали су о будућим плановима и активностима. Захваљујући ЈКП „Зеленило – Београд” прилаз и двориште музеја недавно су комплетно реконструисани, а читава башта је први пут осветљена након радова које је извело ЈКП „Јавно осветљење”. За почетак априла најављени су и радови на уређењу сталне поставке, након чега ће уследити завршне припреме за свечаност поводом прославе јубилеја 23. маја.

– Привилегија је Београда и Србије да у својој културној понуди имају и установу као што је Музеј афричке уметности. Скупштина града поносна је на домете које на овом пољу остварује тим музеја и настојаће да у наредном периоду пружи још јачу подршку како би он био још видљивије утиснут на културну мапу Србије и овог дела Европе и како би у бољим условима достојно обележио 40 година од оснивања – истакла је Ивона Јевтић, изразивши уверење да ће ускоро бити настављени и радови на реконструкцији и адаптацији куполе овог здања, започете пре више од двадесет година.