четвртак, 30. март 2017.

Волонтерски сервис Звездаре представљен као добра пракса Србије

Састанак Мреже за социјалну заштиту Сталне конференције градова и општина на тему „Волонтирање у служби социјалне заштите” окупио је представнике Министарства за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту, Министарства омладине и спорта, Сталне конференције градова и општина и Црвеног крста Србије, као и преко 120 представника општина из целе Србије.

Посебан део скупа био је посвећен представљању шестогодишњег рада Волонтерског сервиса Звездаре као примера добре праксе и модела који је применљив и у другим локалним заједницама. Мирослав Мариновић, члан Општинског већа Звездаре,  нагласио je да су, имајући у виду ограничене статутарне надлежности градских општина, успех и добра пракса волонтирања на Звездари утолико већи и значајнији. Реч је о моделу интегралне социјалне заштите и социјалне политике коју Звездара подржава, чиме је oпштина оправдано оснажила своју улогу и капацитет у области социјалне заштите.

Радмила Урошевић, шефица Одсека за социјалну заштиту и координаторка Волонтерског сервиса Звездара, рекла је да волонтирање на Звездари збрињава невидљиве и социјално искључене Звездарце у кућним условима, а да се за помоћ Саветовалишту за појединце и породице, као и на разне едукативне и креативне радионице, сервису обраћају суграђани и са других општина.

Сервис представља социјалну инфраструктуру општине у непосредном раду са грађанима. Поред краткорочних задатака – интервентне помоћи у ургентним ситуацијама, волонтирање има и дугорочне циљеве, а они су развијање и промоција идеје волонтирања као социјалне вредности која хуманизује и социјализује свакодневни живот свих грађана. 

Поред звездарског, представницима неколико десетина управа и центара за социјални рад представљена су и волонтерска исуства из Кањиже и Тополе. Најављена је допуна постојећег закона о волонтирању са циљем унапређења законских решења која би била стимулативнија за организаторе волонтирања.