четвртак, 30. март 2017.

Весић: Град Београд решава проблем недостатка места у вртићима

Градски менаџер Горан Весић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и председник општине Земун Дејан Матић обишли су данас вртић „Оаза” у Земуну, који се налази у кругу некадашње фабрике „Електронска индустрија”. Обиласку је присуствовала и директорка Предшколске установе „Др Сима Милошевић” Јасмина Боуали Станојковић.

Весић је рекао да је управо „Оаза” један од примера како се решава проблем недостатка места у вртићима, јер се он и налази у адаптираним просторијама некадашње фабрике и отворен је прошле године.

– На овај начин обезбедили смо да око 300 деце борави у оваквим условима, који су на светском нивоу. Кад је реч о недостаку места у вртићима, у општини Земун тај проблем је највише изражен. Добили смо грађевинску дозволу за вртић у земунском насељу Алтина, који ће имати капацитет за 250 деце, површине 800 квадратних метара. Недавно је у Угриновцима отворен вртић у адаптираним просторијама Дома културе за око стотину деце – истакао је Весић.

Према његовим речима, проблем недостатка места у вртићима у Београду биће решен не само изградњом нових већ и пренаменом неких објеката. Град се припрема, додао је Весић, да искористи део кредита од 50 милиона евра који је намењен за адаптацију објеката у вртиће и изразио наду да ће и Град Београд део тог новца искористити за вртиће.

– Последњих неколико месеци разговарамо са представницима европског ланца вртића који су заинтересовани да граде више десетина таквих установа у Београду, а сличне иницијативе имамо и из Русије. Повећава се интересовање страних компанија које се тим послом баве и верујем да ћемо веома брзо доћи у ситуацију да у Београду више ни- једно дете неће чекати место у вртићу. Тренутно око осам и по хиљада чека место, од чега је око пет хиљада приоритет, што је недопустива ситуација која мора да се реши – објаснио је градски менаџер.

Министар Шарчевић је рекао да се вртић „Оаза” налази у прелепом објекту, који запослени чувају и стално оплемењују.

– Видео сам да се у њему примењују добре методе у процесу рада са децом, васпитачи примењују монтесори програм, за шта су и обучени. Деца су овде задовољна и срећна – навео је Шарчевић.

Дејан Матић је казао да општина води бригу о свим суграђанима, а нарочито о оним најмлађима. 

– У насељу Бусије општина и црква ће обезбедити простор за децу до предшколског узраста. Политика Владе Србије, града и општине даје добре резултате и са таквом политиком ћемо и наставити – закључио је Матић.