четвртак, 30. март 2017.

Нова траса 30. Београдског маратона

Траса 30. Београдског маратона биће по први пут измењена, а једна од његових овогодишњих атракција биће прелазак преко Моста на Ади, речено је на данашњој конференцији за новинаре у Старом двору на којој су представљени нови правци којима ће трчати маратонци и полумаратонци. 

Вршилац дужности градског секретара за спорт и омладину Зоран Јовановић указао је на значај традиције маратона, који се у главном граду Србије одржава 30. пут заредом.

– Град Београд са свим својим капацитетима стоји иза овог значајног спортског догађаја и све његове службе су у максималном степену приправности. Радимо онако како смо се договорили и по плановима који су раније утврђени и не очекујемо проблеме у реализацији такмичења. Надамо се великом и успешном догађају какав Београд и заслужује – истакао је Јовановић.

Дарко Главаш, вршилац дужности секретара за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координације са грађанима, нагласио је да је нова траса маратона сертификована и да има све потребне сагласности и дозволе.

– Ова траса је атрактивна за тркаче, али ће омогућити и брзо враћање градских улица у нормалан промет. Секретаријат за јавни превоз анализирао је кретање линија градског превоза у тим условима, Полицијска управа за град Београд ће имати своје људе на терену, „Београд-пут”, „Водовод и канализација”, „Градска чистоћа”, и „Зеленило” уређују трасу већ месец и по дана, а поред свих других градских служби у организацију је укључена по први пут и Општина Чукарица јер ће се трчати преко Моста на Ади.  Сви заједно учинићемо да се Београд представи у најлепшем светлу јер ће траса  бити изузетно интересантна, али ћемо истовремено и омогућити да се саобраћај враћа у нормалну функцију у изузетно кратком року – истакао је Главаш.

Директор Туристичке организације Београда  Миодраг Поповић истакао је да је значај Београдског маратон вишеструк.

– Београдски маратон својом трасом открива нове делове града и  инфраструктурне пројекте који су реализовани протеклих година. Маратоном иначе почиње туристичка сезона у Београду јер он представља први крупан догађај у граду који значајно увећава број туриста. Ове године претходило му је Европско дворанско првенство у атлетици које је привукло велики број гостију, али ово је 30, јубиларни маратон и мислим да ће у том питању бити рекордан. Београдски маратон нам увек вишеструко врати све што смо у њега уложили, а промоција града је немерљива и овај догађај је једна од најзначајних манифестациоја која се организује у главном граду Србије – рекао је Поповић.

Директор „Београдског маратона” Дејан Николић казао је да нова стаза прати друштвени живот Београда и захвалио свим градским службама и предузећима која учествују у организацији трка.

– Стазе су у овом тренутку спремне и добиле су све потребне сертификате за постизање рекорда, али и за резултате који се прихватају као стандарди за велика светска такмичења. Сви велики градови света укључили су своје атракције у маратонске трасе, од Макчу Пикчуа до Карловог моста у Прагу те смо то и ми учинили, промовишући Београд и његов маратон – казао је Николић, нагласивши да су тако, између осталог, постигнути и значајни финансијски ефекти сваке од маратонских трка.

Нову трасу Београдског маратона чине следеће улице: Булевар краља Александра, Београдска, Славија, Немањина, Балканска, Гаврила Принципа, Бранкова, Булевар Николе Тесле, Џона Кенедија, Булевар Михајла Пупина, Булевар уметности, Булевар Милутина Миланковића, Антифашистичке борбе, Мост на Ади, Антифашистиче борбе, Булевар Милутина Миланковића, Милентија Поповића, Булевар Михајла Пупина, Булевар Николе Тесле, Карађорђева, Главна, Бежанијска, Тошин бунар, Париске комуне, Булевар маршала Толбухина, Отона Жупанчича, Народних хероја, Булевар Милутина Миланковића (петља), Тошин бинар, Земунска, Војвођанска, Др Ивана Рибара, Јурија Гагарина, Душана Вукасовића, Европска, Гандијева, Јурија Гагарина, Омладинских бригада, Ђорђа Станојевића, Булевар Црвене армије,  Јурија Гагарина, Булевар Милутина Миланковића, Милентија Поповића, Булевар Михајла Пупина, Бранкова, Краљице Наталије, Кнеза Милоша, Краља Милана, Теразије.

Траса полумаратона кретаће се Булеваром краља Александра, Београдском, преко Славије, Немањином, Балканском, Гаврила Принципа, Бранковом, Булеваром Николе Тесле, Џона Кенедија, Булеваром Михајла Пупина, Булеваром уметности, Булеваром Милутина Миланковића, Антифашистичке борбе, преко Моста на Ади, Антифашистиче борбе, Булеваром Милутина Миланковића, Милентија Поповића, Булеваром Михајла Пупина, Бранковом, Краљице Наталије, Кнеза Милоша, Краља Милана, Теразијама.