среда, 12. април 2017.

Информације најважније за економски положај младих у ризику

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић отворио је данас панел-дискусију на тему „Социоекономски положај младих у ризику”, подсетивши да Град Београд има разне врсте пројеката и програма у Локалном акционом плану за запошљавање, са посебним акцентом на запошљавање ризичних група. 

– Тренутно се одвија такмичење „Најбоља старт-ап идеја” на које сви могу да учествују, а поготово млади у ризику, као и средњошколци завршних година и студенти. Анимирали смо привреднике и направили фонд од седам хиљада евра. Желимо да пробудимо предузетнички дух код младих у Београду. Имамо и награду за најбољу иновативну идеју, а то је годину дана бесплатног боравка у Научно-технолошком парку. Данас ту ради 48 компанија, 29 старт-ап комопанија и више од 450 инжењера, а то су све млади људи. Друга награда је две године бесплатан простор од Града Београда – рекао је Петронијевић.

Он је подсетио да је Град Београд прошле године преко конкурса поделио 33 локала, а у бодовању су имали предност млади из ризичних група и ромске популације, као и особе са инвалидитетом. 

– Ове године планирамо да тај број буде више од 60, а када се конкурси заврше ми ћемо моћи да изаћемо са конкретним бројем. Исто тако желимо да оживимо Чумићево сокаче, а и да младим дизајнерима помогнемо да отпочну свој бизнис – рекао је Петронијевић, који је уједно и председник Савета за запошљавање Града Београда. 

Он је нагласио да је више од 2.700 младих људи прошло радионице „Знањем до циља” за ове три године колико се одржавају. 

– Следећи корак је тај да ћемо направити једну апликацију преко које ће сви добити информацију шта се то ново дешава на територији града Београда. Веома је важно да млади буду добро информисани – рекао је Петронијевић, истичући да се на тај начин они упознају са реалним проблемима који их очекују.

Поред тога, подсетио је, раде се и обуке за ИТ технологије теже запошљивих група, углавном особа са инвалидитетом. Поред тога, Град Београд је помогао и младим пољопривредницима, подељено је 39 трактора, опрема за противградне мреже, кошнице, врцалице за мед. Обучено је и сто жена за корективно исцртавање обрва, што је занат који је тражен јер је за све њих пронађен посао.

Гордана Даниловић, директорка Пословно-технолошког инкубатора техничких факултета, истакла је да је младима у ризику који треба да покрену бизнис најважније да имају све потребне информације. Оно што је постигнуто у свету мора да се прилагоди нама, а најважније је економско оснаживање и едукација.

Зоран Лазић, помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, истакао је да је веома битно да се успостави систем који је заснован на електронским подацима о младима којима треба помоћи.

Панел-дискусија „Социоекономски положај младих у ризику” одржана је у оквиру конференције „Како одговорити на потребе запошљавања младих у ризику”, а која је део пројекта „Јаки млади – одржива социјална инклузија и економска подршка младима у ризику”.