четвртак, 20. април 2017.

Никодијевић: План за топловод Обреновац – Нови Београд предуслов за реализацију пројекта

Усвајањем Плана детаљне регулације за изградњу топловода од ТЕ-ТО „Никола Тесла” у Обреновцу до ТО „Нови Београд” стварају се предуслови за реализацију пројекта о којем се веома дуго прича, рекао је председник Скупштине Београда Никола Никодијевић. 

Он је након седнице у изјави медијима прецизирао да, када се буде донела дефинитивна одлука за реализацију овог пројекта, читава информација наћи ће се на дневном реду градске скупштине.

– Тада ће се знати колики је цена, бенефити, време враћања инвестиције, као и сам модел финансирања будућег топловода дужине 28 километара. Мишљења су за сада подељена да ли да се ради по принципу јавно-приватног партнерства или из кредита или пак из добити „Београдских електрана”. Несумњиво је да пројекат као идеја постоји већ десетак година и да би он омогућио да се не купују толико велике количине гаса. Користила би се енергија која је нуспроизвод Термоелектране „Никола Тесла” и која се сада испушта у Саву – објаснио је Никодијевић.

Он је још једном подвукао да је доношење плана само први услов за изградњу топловода у будућности. Према неким проценама он ће коштати око 160 милиона евра, што би могло да се врати у релативно кратком периоду.

Председник Скупштине града се осврнуо и на измену Одлуке о радном времену угоститељских објеката која се односи на локале у Цетињској, Зетској и Скадарској улици. Ранија одлука је донета на основу свакодневних жалби станара околних зграда због буке, али су власници локала нашли могућност да је пренебрегну тако што су пререгистровали локале на друге адресе. Нова одлука је другачија, објаснио је, и додао да се њом обухвата читав овај потез, и то врло прецизно, како власници локала више не би били у прилици да користе „рупе у одлуци” и да раде после поноћи.