петак, 21. април 2017.

Весић честитао јубилеј Дечјем културном центру и најавио Београдско дечје пролеће

„Медела” Дечје београдско пролеће  биће одржано у четвртак, 27. априла, у 18 часова у сали „Донка Шпичек” Дечјег културног центра Београда. Прошле године ова манифестација је обновљена уз подршку Града Београда и градског менаџера Горана Весића, речено је на данашњој конференцији за новинаре одржаној у Дечјем културном центру Београда.

– Велика ми је част и задовољство што овој дечјој установи могу да честитам њен јубилеј – 65 година постојања и рада, за које време су реализовани бројни програми и манифестације за децу. Једна од њих је и Дечје београдско пролеће, које смо обновили прошле године. То је био експеримент у коме су старе песме певали неки нови певачи. Ове године ћемо се вратити на онај стари концепт, који је постојао од 1972. године. То ће бити нове композиције које су писане само за овај фестивал, певаће их популарни певачи и надамо се да ће деца наставити даље да их певају – рекао је Горан Весић и нагласио да му је драго што је ова дечја манифестација обновљена. 

Он је истакао да се град труди да обнови многе традиције у Београду, а да је ова, поред Радости Европе, једна од најлепших. Захвалио је свима који су учествовали у томе, а посебно Донки Шпичек, која више није међу нама, а чија је идеја и била да се обнови Дечје београдско пролеће.

– Сигуран сам да би она била заиста срећна да може да види да се њена идеја заиста реализује онако како смо се са њом договорили. То је за нас веома важно. Град Београд жели да и даље посебну пажњу посвећује деци. Овај центар, који сада слави 65 година, ми старији памтимо као Дом пионира, а млади га знају као Дечји културни центар Београда, али ма како се звао, увек је имао исту функцију – био је намењен деци. Ви који стално долазите, можете да видите да је обновљена велика сала, фасада, атељеи, да је град заиста много уложио у обнављање ове установе. То не значи да смо урадили све, али чињеница је да је последњих неколико година у обнови ове институције урађено много више него деценијама уназад. То даје могућност да она боље ради и више буде у функцији деце – казао је Весић и додао да ће град и даље наставити да улаже средства и у објекте за младе, али и дечје програме као што је Дечје београдско пролеће.

Градски менаџер волео би да се обнови и Београдско пролеће јер наш град нема свој музички фестивал. Зато ће у јуну почети реконструкција дворане Дома синдиката, која ће бити завршена до краја године. Према његовим речима, град ће следеће године имати нову мултифункционалну и модерну дворану Дома синдиката у којој се некада одржавало Београдско пролеће.

На „Медела” Дечјем београдском пролећу биће изведено 11 потпуно нових песама које су путем конкурса ушле у селекцију фестивала чији је уредник Леонтина Вукомановић, помоћник директора за програмске делатности ДКЦБ-а.

– Концепт да познати певачи певају нове дечје песме задржан је и ове године, и уз помоћ наших пријатеља деце имамо фестивал препун познатих звезда домаће музике. Поред њих било је важно да направимо и хитове за децу, са модерним аранжманима и звуком и зато је критеријум за дечје песме био изузетно оштар. Захваљујући Љубивоју Ршумовићу, Слободану Станишићу, Игору Бојовићу и Влади Андрићу имали смо срећу да добијемо текстове написане баш за ову прилику. Биће ту и доајени дечјих песама Радослав Грајић и Раде Радивојевић и могу слободно рећи да су наше највеће хитове писали и наши највећи хитмејкери и да ће засигурно остати у нашем културном и уметничком животу – рекла је Леонтина Вукомановић и још једном, поводом јубилеја Дечјег културног центра, посебно захвалила градском менаџеру, који последњих неколико година несебично даје подршку развоју ове установе.

Нове наслове на овом музичком спектаклу  представиће Сергеј Ћетковић, Бранко Милићевић Коцкица, Јелена Томашевић Босиљчић, Андрија Милошевић, Светислав Буле Гонцић, Миња Субота, Бојана Стаменов, Невена Божовић, Славен Дошло, Иван Зекић, Марко Марковић и Хор ДКЦБ-а са диригентом Невеном Ивановић. Домаћин програма биће Леонтина Вукомановић.