петак, 21. април 2017.

Откривена спомен-плоча књижевници и новинарки Милици Јаковљевић Мир Јам

Заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић и председник општине Врачар Милан Недељковић открили су данас спомен-плочу књижевници и новинарки Милици Јаковљевић Мир Јам у Његошевој улици 54.

Према речима Андрее Радуловић, реч је о жени која се као позната списатељица у једном тешком времену између два рата борила за свој став излажући суштинске проблеме нежнијег пола.

– Она је прави доказ како се својом упорношћу, својим ставовима и својом борбом, иако долазећи из мале патријархалне средине, може успети и остварити траг далеко иза свог времена. Она  се храбро борила да жене остваре своје право на образовање и посао. И зато јој данас захваљујемо не само као списатељици и романтичној души већ и јакој жени која је показала шта значи борити се за своја права – истакла је заменица председника Скупштине града.

Милан Недељковић је нагласио да му је велико задовољство да испред зграде општине Врачар и Друштва за улепшавање Врачара открије спомен-плочу једној од знаменитих књижевница и новинарки која је обележила своје време и у својим делима, новинарским чланцима и романима објаснила положај грађанског сталежа.

– Због тога је после Другог светског рата дошла у ситуацију да буде маргинализована, али то не умањује снагу њеног оригиналног приступа кљижевности. И данас је памтимо кроз породичне представе – рекао је Недељковић, додајући да је управо Жанка Стокић на основу њеног дела извела једну од најпопуларнијих представа „Тамо далеко”.

Догађају су присуствовали професор Филолошког факултета Александар Јерков и управник Народне библиотеке Србије Ласло Блашковић.