петак, 21. април 2017.

Синиша Мали на јубилеју поводом 65 година постојања Дечјег културног центра Београда

Све што радимо у Београду радимо због деце, како би им обезбедили сигурно и безбиржно детињство, поручио је данас градоначелник Београда Синиша Мали на свечаној академији поводом 65 година постојања Дечјег културног центра Београд. 

Он је, честитајући јубилеј овој установи, навео да је обавеза Града Београда била да обезбеди новац за реконструкцију сале која носи име Донке Шпичек и додао да су у њој замењена седишта, постављена нова бина и нова расвета.

– Наша је обавеза да деци вратимо радост, да имају прилику да користе обновљену салу, да имају простор који је потпуно посвећен њима, али и да покушамо да им вратимо оне тренутке које смо ми имали као деца. Мислим да смо у томе успели. Све што радимо у граду радимо због деце, градимо нове мостове, улице, уређујемо фасаде, реализујемо нове пројекте као што је „Београд на води”. Све због деце која треба да остану у овој земљи, у овом граду, да живе у лепшем и бољем граду, да своју срећу не траже у иностранству већ да овде имају посао и будућност, али и да се баве темама које су својствене њиховом узрасту – нагласио је Мали.

Директор Дечјег културног центра Драган Марић захвалио је на указаном поверењу да буде на челу те институције пре три године, када је и обећао да ће са својим запосленима некадашњем Дому пионира вратити стари сјај.

– Радимо за децу и са децом што је врло одговоран посао. ДКЦ је задржао све актвности које су постојале и раније, а неке су и дотате. Задатак нам је да будемо најбољи – рекао је Марић и додао да све то не би било могуће да није било људи из Града Београда и других донатора.

Дечји културни центар Београда је установа културе чији је оснивач Градска управа Града Београда. Основан је 1952. године као Дом пионира Београда. Првобитно се налазио у Кнез Михаиловој улици број 7 све до 21. априла 1968. године, када је у Таковској улици број 8 изграђен нови Дом пионира, где се и данас налази на површини од скоро 4.000 квадратних метара. Осим великих манифестација и фестивала као што су Радост Европе, Федехо, Демус, Федемус, Дечје београдско пролеће, Плесни сусрети, ДКЦБ окупља децу која учествују у висококвалитетним програмима, студијима и атељеима одрастајући кроз игру, стрваралаштво и дружење. 

У протекле три године, ДКЦБ је захваљујући Граду Београду, донаторима и спонзорима обновио спољашњост (кров и фасада), као и велики део унутрашњег дела зграде (дрвенарија, велика сала, техничка опрема, уметнички  атељеи и студији).

Догађају је присуствовала и вршилац дужности секретара за културу Ивона Јевтић,  в.д. директора ТОБ-а Миодраг Поповић и председница Комисије за споменике и називе тргова и улица Јасмина Митровић Марић.