петак, 21. април 2017.

Збирка Музеја кикладске уметности представљена у Старом двору

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић и министарка за културу Владе Грчке Лидија Кониорду данас су у Старом двору присуствовали представљању експоната Музеја кикладске уметности. У збирци овог музеја налазе се мермерне фигуре и вазе, земљане вазе и други предмети који датирају из 3.000 године п.н.е. Експонате су погледали и градоначелник Синиша Мали, амбасадор Грчке Елиас Елиадис, министар културе и информисања Владан Вукосављевић и Милан Лазовић, в.д. подсекретара за културу. 

– Након иницијативе Амбасаде Грчке у Београду, Град Београд је подржао „Дане грчке културе” који ће трајати током последње недеље априла. Ова изложба је специфична јер је уприличена у простору који је и радни, али у исто време један од репрезентативнијих и важнијих у Београду. Мислим да су се ови артефакти предивно уклопили у њега. Веома смо задовољни и надам се да ће и суграђани који посете изложбу бити задовољни поставком. У разговору са грчком амбасадом, наш предлог је био да овде буду изложени и артефакти везани за винчанску културу, али нажалост то сада нисмо успели да реализујемо – рекао је Андреја Младеновић.

Он је додао да ће у наредном периоду, у сарадњи са Амбасадом Грчке, наставити да организују овакве и сличне културне догађаје, где ће моћи и паралелним изложбама да се покаже колико су наше културе из тог раног периода заиста сличне. Према његовим речима, планиран је велики број манифестација и позвао Београђане да посете изложбе, модне ревије и неколико концерата, од којих ће један бити на отвореном са сјајним оркестром са Крита.

– То је догађај који ће обележити крај овог месеца, а са Амбасадом Грчке преговарамо о одређеним културним догађајима који би се одржали током јесени у Атини, где би Србија и Београд требало да буду представљени. Град Београд као домаћин има шта да понуди и сигуран сам да ће и поред мноштва других културних догађаја, „Дани грчке културе” бити изузетно добро посећени – казао је Младеновић.

Министарка култре Грчке Лидија Кониорду рекла је да је веома задовољна што се данас налази у Београду, предивном граду који у себи комбинује историјске споменике са савременим начином живота. 

– Потрудила сам се да посетим што више споменика културе, онолико колико су ми обавезе дозволиле и веома сам задовољна разговорима са колегама у Србији којим ћемо даље унапредити добре односе – казала је министарка Кониорду. 

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић је рекао да је ово само наставак дугогодишње сарадње између Србије и Грчке у области културе. 

– Посета грчке министарке културе само је дала додатни замах тој сарадњи коју оцењујем као изузетно успешну. „Дани грчке културе” у Београду су додатни допринос међусобном разумевању у области културе – истакао је Вукосављевић.