петак, 21. април 2017.

У Војном бункеру од понедељка изложба „Уметност у бункеру”

У Војном бункеру у Горњем граду Београдске тврђаве у понедељак, 24. априла, у 13 часова биће отворена изложба „Уметност у бункеру” посвећена цензури у уметности 60-их и 70-их година 20. века. 

Изложбу чини 36 паноа, на којима су приказани различити призори из уметничког живота СФРЈ: контрасти који су постојали у земљи – Тито и холивудске звезде насупрот бункерисању филмова, авангарда у позоришту и на Битефу насупрот скидању представа „Кад су цветале тикве”, „Капе доле” и „Друга врата лево”, авангардно сликарство насупрот забрањеним сликама Миће Поповића и друго. 

Аутори изложбе су Мирјана Славковић, кустос Музеја Југославије и Марија Милетић, историчар уметности. Изложба је припремљена на основу књиге Радине Вучетић „Монопол на истину. Партија, култура и цензура у Србији шездесетих и седамдесетих година ХХ века” (Клио, 2016).

Изложбу је реализовало ЈП „Београдска тврђава”, у сарадњи са Издавачком кућом Клио, захваљујући средствима Секретаријата за културу, као саставни део програма манифестације „Дани Београда 2017”. Материјал за изложбу уступили су Библиотека Матице српске, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић”, Музеј позоришне уметности Србије, Музеј Југославије, Музеј савремене уметности и Музеј Југословенске кинотеке.