петак, 21. април 2017.

Конференција у Београду доказ све бољих српско-руских односа

Помоћник градоначелника Београда Борко Милосављевић учествовао је данас на 11. Међународној конференцији руских сународника Европе, која је у београдском хотелу „Москва” окупила представнике из 27 европских земаља. Милосављевић је том приликом истакао да је Београду велика част што може да угости руске пријатеље и да, после Рима, буде домаћин овој конференцији.

Две земље имају дугу историју добрих односа, а круна тога јесте садашња ситуација у којој је акценат стављен на сфере културе и пословања, оценио је он.

– Конференција је прилика да Београд покаже своје гостопримство, љубав према руским сународницима и словенску душу, али и прилика да разговарамо о започетим и могућим пројектима и да отворимо нова поља сарадње – казао је Милосављевић.

Он је подсетио на одржане Дане Москве у Београду, те да предстоје Дани Београда у Москви. Током три дана боравка наше делегације у главном граду Русије представиће се дух Београда, а Московљанима ће бити омогућено да живе „београдским стилом”.

– Први дан биће посвећен привреди, други култури, а трећи спорту. Представиће се привредни и културни потенцијал Београда, као и спортски дух и здрав ум, по којима су оба града позната – рекао је Милосављевић.

Помоћник градоначелника је навео да је Београд отворен и космополитски град, „изнад и изван овог поднебља”, где свако може да нађе своје место и улогу. Тако су своје место у њему нашли и руски сународници, па иако је Русија много изгубила њиховим одласком, Београд је добио бројна архитектонска здања и специфичан утицај руске културе. 

Милосављевић је на крају изразио уверење да ће се руски пријатељи у нашем главном граду засигурно осећати као код куће.  

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин се такође осврнуо на манифестације Дани Москве у Београду и Дани Београда у Москви, чиме се последњих година наглашава отвореност и међусобна упућеност два града. Београд и Москва, као и две земље, добри су партнери у многим друштвеним сферама, истакао је Чепурин и указао на исту судбину велике дијаспоре оба народа изван матичних држава. 

Амбасадор је позвао своје сународнике да посете многа историјска и традиционална места у Београду, да осете дух прогреса и реформи у нашој земљи, и пожелео им успешан рад. 

На конференцији су, између осталих, учествовали и директорка владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић, посланик Горњег дома руског парламента Анатолиј Лисицин, као и представници руских сународника који живе у Србији.