субота, 22. април 2017.

Обележен Дан Холокауста

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић положио је данас, поводом Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату венац на споменик у комплексу некадашњег нацистичког логора смрти Старо сајмиште на Новом Београду. 

Државну церемонију предводио је министар за рад Александар Вулин, који је поручио да су прошле само 72 године од јуриша логораша жељних слободе, а да смо већ заборавили ко је жртва, а ко џелат, допустили да им се ликови измешају, почели да тражимо оправдање и говоримо да су сви они жртве рата.
Драгомир Петронијевић је истакао да се невине жртве Другог светског рата никада не смеју заборавити.

– Данас смо одали пошту свим невино настрадалима, Србима, Јеврејима, Ромима и свим другима који су покушали да пробију ограде Јасеновца где су били заточени и убијани само зато што су друге националности. Данашњи дан нас упозорава да не заборавимо њихову жртву, да нам се таква страдања не би поновила – истакао је Петронијевић. 

Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату обележава се данас у спомен на 22. април 1945. године, када је дошло до пробоја групе заточеника у Јасеновцу и посвећен је сећању на Србе, Јевреје, Роме страдале у масовним и нечовечним злочинима током Другог светског рата.