понедељак, 24. април 2017.

Фестивал међугенерацијске сарадње – концепт за активно старење

Четврти фестивал међугенерацијске сарадње „Океј” почиње у четвртак у подне у Дому за старе на Бежанијској коси и трајаће три дана, најавила је вршилац дужности секретара за социјaлну заштиту Наташа Станисављевић. Покровитељ манифестације је Град Београд.

– У Београду има око 400.000 пензионера, те је овај фестивал јако важан. Град финансира и управља са 26 клубова за старе. Идеја је да се током године организује што више програма за најстарије суграђане, јер је наш концепт активно старење. Осим појединачних програма, град подржава три велика фестивала током године. То су Сајам треће доба, Фестивал златно стваралаштво и овај који данас промовишемо – истакла је она. 

Према њеним речима, у надлежности града су и геронтодомаћице, тако да је тим системом, као и активностима у клубовима за старе, обухваћено око десет хиљада корисника.

Влада Републике Србије прогласила је 2017. за годину међугенерацијске сарадње, а у граду се подстиче размена знања и искустава од старијих ка млађим генерацијама како би били корисни друштву. Истовремено, додала је Наташа Станисављевић, то је и концепт солидарности са старима у којем учествују предшколци, основци и млади. Она је додала да се потребе старих непрестано ослушкују, тако да је из године у годину фестивал све садржајнији и разноврснији, а и број посетилаца је све већи. Секретаријат за социјалну заштиту је сервис грађана и труди се да све идеје и концепте које добија претвори у дело, закључила је секретарка.