среда, 26. април 2017.

Градска управа сервис грађана, али и место где млади могу да науче

Начелница Градске управе Београда Сандра Пантелић угостила је данас ученике Средње школе за економију, право и администрацију, за које је организована пракса у организационим јединицама београдске управе. Како је том приликом истакла, деца у пратњи наставника имају прилику да практично виде оно о чему у школи уче. 

– У Градској управи обављају се сви управни послови, а кроз руке око две хиљаде запослених пролазе многобројни поступци који се тичу живота у Београду. Управа је сервис грађана и тих две хиљаде људи опслужује грађане Београда. Трудимо се да радимо што боље, а новина је аплицирање за услуге посредством портала е-услуга. Број услуга које се на овај начин пружају износи 156. Управа је јединствен орган иако има 25 организационих једница на пет локација – појаснила је Сандра Пантелић и дала само један од примера како је интернет-апликацијом родитељима олакшан упис деце у прешколске установе. 

Начелница је навела и да управа увек настоји да буде иновативна и што услужнија, а до мишљења грађана, па чак и оних најмлађих, веома јој је стало. Зато је позвала младе ученике да свој доживљај Градске управе поделе са њом, јер како је истакла, сваки савет је добродошао.

Сандра Пантелић је подсетила и да у граду постоји Канцеларија за младе, а бави се њиховим положајем и реализује бројне пројекте у које је укључена омладина Београда. Такође, осврнула се и на „БГ праксу”, која се годинама организује за студенте београдских факултета и захваљујући којој су многи млади стекли неопходна практична знања, а неки од њих и наставили ангажман у управи или јавним предузећима. 

Она је са децом поделила и своје искуство из школовања када је на пракси у року од пет минута добила одговоре на све што је мучило недељу дана. Зато је пожелела ученицима да им ово искуство помогне као и њој некада, изражавајући уверење да ће им бити и занимљиво.

Деца су ученици треће године средње школе и практична знања стећи ће у секретаријатима за инспекцијске послове, имовинско-правне послове, управу, урбанизам и послове легализације објеката. Како су овом приликом истакли, већина од њих има намеру да се бави правом или економијом, те ће искуство вођења управног поступка, у свим својим корацима, за њих бити од великог значаја. 

Градска управа један је од четири органа Града Београда, чији је статус посебно уређен Уставом и законом. Поред управе, органи су и Скупштина Београда, Градско веће и градоначелник.