среда, 26. април 2017.

На Великом ратном острву предавања за средњошколце и студенте

Запослени у ЈКП „Зеленило – Београд” наставили су своју дугогодишњу традицију организовања предавања за београдске средњошколце и студенте на Великом ратном острву и били домаћини ђацима из Прве београдске гимназије у оквиру њиховог пројекта „Потрага за београдским благом”. Том приликом угостили су и ученике и њихове професоре из Немачке, који су гости нашег града у оквиру редовне размене ученика.

Ученици су упознати са историјатом и начином настанка Великог ратног острва, са зонама заштите у овом заштићеном природном добру и са обавезама и правима ЈКП „Зеленилo – Београд” као његовог управљача. Одржано је и предавање орнитолога који их је упознао са бројним врстама птица које су своје станиште нашле на острву. Посебан значај је дат орлу белорепану, који се већ пет година гнезди на острву. Поред средњошколаца Прве београдске гимназије и ученика из Немачке, острво су посетили студенти Шумарског факултета Универзитета у Београду. Студентима су показани бројни огледи који су били део научних радова и докторских дисертација. 

Циљ ових посета је подизање нивоа свести о значају Великог ратног острва као заштићеног природног добра посебних одлика и природе уопште, са акцентом на очување природе и на немерљив значај за савременог човека.