петак, 28. април 2017.

У вртићима места за 6.881 малишана

У радној 2017/2018. години у београдским предшколским установама биће 6.881 слободно место за малишане, саопштио је Секретаријат за образовање и дечју заштиту. У 17 установа родитељи ће моћи да конкуришу за 5.115 места у јаслама, 1.537 места у вртићима и 229 места за продужени боравак предшколаца, мимо обавезна четири сата боравка за све предшколце.

Секретаријат за образовање и дечју заштиту ће предшколским установима које испуњавају услове одобравати и повећање броја места до 20 одсто уколико буде таквих захтева. Oд броја овогодишњих захтева зависиће број деце која ће бити на листи чекања.

У београдским предшколским установама укупно борави око 60.000 деце, док за око 9.000 малишана Град Београд рефундира део трошкова боравка деце у приватним предшколским установама. 

Почетком недеље, в.д. секретара Славко Гак позвао је директоре предшколских установа да процес уписа деце буде транспарентан, по унапред утврђеним прописима и критеријумима и најавио могуће повећање броја места у вртићима пренаменом школа, проширењем предшколских установа тамо где је могуће, те градњом нових вртића.

Упис деце за места у предшколским установама ове године трајаће од 8. до 19. маја. Захтеви могу да се поднесу електронским путем и непосредно у установама. Прелиминарне листе уписане деце биће истакнуте 12. јуна, док ће уписне комисије разматрати жалбе родитеља до краја тог месеца.