петак, 28. април 2017.

Овогодишњи Београдски џез фестивал од 26. до 30. октобра

Београдски џез фестивал, 33. по реду, биће одржан од 26. до 30. октобра у „Сава центру” и Дому омладине под слоганом „Џез визије”, најавили су данас организатори на конференцији за новинаре. 

Градски менаџер и председник Организационог одбора Београдског џез фестивала Горан Весић изјавио је да је прошлогодишњи фестивал посетило рекордних 16.899 посетилаца, као и да је остварена добит од 3,9 милиона динара. 

Он је најавио да ће та добит од продаје карата бити инвестирана у нове концертне столице за Дом омладине – матичну кућу фестивала, док ће део добити бити уложен у куповину саксофона који ће бити дониран Музичкој школи „Станковић”. 

– На тај начин остварујемо и нашу додатну мисију да едукујемо младе генерације – истакао је Весић и најавио за јун обнову Платоа Милана Младеновића испред Дома омладине, где ће бити постављена мала бина за одржавање концерата и сређен прилаз. 

Весић је додао да ће овогодишњи џез фестивал трајати пет дана, а да ће промотивни пакети карата, од 2.800 динара, бити пуштени у продају 30. априла, на Светски дан џеза, који ће и Београд и ове године обележити на посебан начин.  Он је указао да је ове године предвиђена обнова Дома синдиката, због чега ће концерти Џез фестивала бити организовани у Дому омладине и „Сава центру”, а догодине и у реконструисаном Дому синдиката. 

Вршилац дужности секретара за културу Ивона Јевтић прецизирала је да је Град Београд за овогодишњи Џез фестивал издвојио девет милиона динара, док ће Министарство за културу издвојити 2.300.000 динара. Она је подсетила да је реч о најстаријем српском џез фестивалу, који је основан 1971. године, док је 2007. уврштен у манифестације од посебног значаја за град Београд. 

Вршилац дужности директора Дома омладине Београда Ненад Драговић захвалио је на подршци Граду Београду без кога,  како је истакао, не би ни било могуће организовати фестивал у оваквом формату. Он је подсетио да је прошлогодишњи Београдски џез фестивал један од најбољих у његовој историји, чиме је џез у Београд враћен на велика врата. 

Програмски менаџер фестивала Драган Амброзић истакао је да ће овогодишњи репертоар бити у складу са слоганом „Џез визије”. 

– Идеја је да доведемо у Београд највеће џез визионаре са светске музичке сцене. Неки од њих ове године долазе из Америке, неки из Европе, неки са домаће сцене. Посебно смо поносни на долазак Донија Мекаслина, америчког саксофонисте, чији је састав свирао на последњем албуму Дејвида Боувија, и чији се наступ очекује 30. октобра у Дому омладине у оквиру њихове светске турнеје – навео је Амброзић. 

Он је додао да ће, између 20 извођача, наступити и један од најбољих светских џез пијаниста, шведски уметник Јан Лундрен, и један од најбољх представника скандинавске џез школе. Са домаћег терена ће наступити нишки састав „Еyот” и најуспешнији српски џез састав млађе генерације, који ће наступити на отварању,  26. октобра, када и поменути шведски пијаниста. Он је закључио да ће Светски дан џеза, 30. април, бити обележен наступом Ирене Благојевић у Дому омладине.