уторак, 16. мај 2017.

У Калуђерици „Шантићеви дани” десети пут

Десети, јубиларни Фестивал дечјег књижевног стваралаштва „Шантићеви дани” одржаће се у понедељак,  22. маја, у 12 часова у Основној школи „Aлекса Шантић” у Калуђерици. Ова књижевна манифестација одржава се од 2007. године, у спомен на великог српског песника Алексу Шантића и његову поезију. 
Фестивал ће бити посвећен  недавно преминулом књижевнику Раши Попову, који је отворио прве „Шантићеве дане”, дао им име и стваралачко надахнуће.

Своје учешће на јубиларном сусрету малих и великих писаца потврдили су књижевници  Љубивоје Ршумовић, Слободан Станишић, Мошо Одаловић, Урош Петровић, Тоде Николетић, Бојан Љубеновић, Мирослав Кокошар.

Овом приликом биће додељене и награде „Шантићево перо”  за текућу годину, али и јубиларне награде школама, менторима, образовним и културним институцијама и појединцима који су током деценије трајања фестивала награђивани и који су допринели неговању матерњег језика, угледу и афирмацији фестивала.

На фестивалу ће бити промовисан и Зборник награђених радова „Шантићево перо 2007–2017 – Где је живот?”, који је  приредила професорка српског језика др Душица Филиповић.  

Специфичност фестивала и конкурса „Шантићево перо” је аутентичан књижевни одговор деце и њихових ментора на теме које проблематизују личне ставове младих према свету, животу, породици, самоћи, одрастању и сазревању у оквирима постојећег друштвеног, историјског, социјалног и културолошког контекста. 

На манифестацији је до сада  учествовало 186 основних, средњих стручних школа, гимназија и институција културе из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Македоније, Мађарске и Немачке. Прегледано је преко шест хиљада ученичких радова – поезије, прозе, драмских текстова; путописа, репортажа, есеја, расправа и  додељено преко две стотине награда, похвала и захвалница  ученицима свих узраста, њиховим менторима, школама и институцијама културе широм Србије и региона.