среда, 17. мај 2017.

Весић: Радови на фонтани на Славији по плану, отварање 6. јуна

Градски менаџер Горан Весић, директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Бранислав Поповић и директор „ПМЦ инжењеринга” Никола Вуканић обишли су јутрос радове на изградњи фонтане на Славији и уверили се да они теку по плану.

– Радови теку по утврђеној динамици, поштују се рокови и нема већих потешкоћа. Добили смо обећање да ће ова прелепа фонтана бити отворена како је и планирано, 6. јуна – рекао је Весић.

Фонтана је пројектована тако да је централни кружни простор у потпуности трансформисан у фонтану у унутрашњем делу, а по ободу је планирана стаза за одржавање и зелена површина.

Фонтану у основи чини кружни базен пречника 32 метра. Водна слика се састоји од централног млаза максималне предвиђене висине 16 метара и шест концентричних водних прстенова. Водни прстенови могу се комбиновати и формирати комплексне слике, а могу радити и независно. Режим рада фонтане ће бити подељен на редован и редукован режим, а посебно ће бити уграђен систем за мултимедијални односно музички режим рада. Уграђени софтвер ће омогућавати аутоматски рад водних слика, расвете, звука, мерење брзине ветра и нивоа воде у базену и резервоару.

Управљачки систем је смештен у машинској просторији под земљом, где је смештена хидрауличко-машинска опрема, опрема за третман воде, електроопрема, системи за управљање водним фигурама и декоративном расветом фонтане, као и сва остала опрема и алати који су неопходни за исправан рад фонтане и њено редовно одржавање.

Зими је предвиђено гашење фонтане и пражњење базена и цевовода. У базену ће тада бити постављена јелка или друге новогодишње скулптуре. Извођач је дужан да обезбеди функционисање фонтане и одржавање фонтане годину дана након завршетка радова.