четвртак, 18. мај 2017.

„Дани Београда у Москви” продубљују привредне и културне везе два града

Манифестација „Дани Београда у Москви” одржаће се од 25. до 27. маја у главном граду Руске Федерације, најавио је помоћник градоначелника Борко Милосављевић. Он је гостујући у сателитској емисији Радио-телевизије Србије „Србија на вези” прецизирао да ће делегација Београда, предвођена градоначелником Синишом Малим, на овај начин продубити добре билатералне и историјске односе и везе са Русијом.

– Конкретизоваће се три кључна стуба наше сарадње, а то су економија, култура и спорт. У Београду и Србији влада „инвестициони бум”, тако да ће се током првог дана промовисати наши инвестициони потенцијали. То ће учинити и Град Београд, али и Привредна комора Србије, која заједно са нашим највећим привредницима организује бизнис форум. Намера нам је да са руским инвеститорима направимо конкретне привредне аранжмане – рекао је Милосављевић.

Други дан је посвећен култури јер оба главна града карактерише добра културна сцена. Историјски гледано, љубав према позоришту код нас вуче своје корене из Москве, додао је Милосављевић, те је у главном граду Русије планиран садржајан културни програм. Трећи дан је дан спорта.

– Обе нације имају карактеристичан спортски дух једнако као и бриљантан ум, дакле имају и енергију и памет. Планиран је кошаркашки меч, а потом и ревијални тениски меч, у којем ће учествовати наш градоначелник – навео је Милосављевић.

Суштина је, истакао је он, да ће се у Москви за та три дана дочарати дух Београда. Он је најавио и отварање „Београдског кутка”, где ће се смењивати културно-уметнички програм, представити туристички потенцијали Београда са акцентом на дух Скадарлије, а Московљанима ће се понудити и дегустација аутентичних српских производа. Трг око „Бољшој театра” биће осликан и осветљен у симболима Београда.

У манифестацију је укључена и српска дијаспора, како преко амбасаде тако и преко филијале Привредне коморе у Москви. Они ће наћи своје важно место током бизнис форума, али и на свечаном пријему који ће наш градоначелник приредити у главном граду Русије, казао је помоћник градоначелника.