четвртак, 18. мај 2017.

Мали: Београд стаје раме уз раме са светским метрополама

Заинтересованост кинеских инвеститора за изградњу индустријског парка, улагања у примарну канализациону мрежу и фабрику за пречишћавање отпадних вода у Великом селу, као и у топлодалековод од Обреновца, али и за мање пројекте попут изградње голф терена и сређивања Хотела „Југославија” – све су то конкретни резултати управо завршене посете градоначелника Београда Синише Малог Пекингу, где је боравио у делегацији предвођеној премијером Србије. Он је гостујући у „Београдској хроници”, посету главном граду Кине и учешће на самиту „Један појас, један пут” оценио као веома успешне.

– Србија је једина држава од земаља бивше Југославије тамо била присутна, што представља велику част за нас. Лично сам се за две године други пут сусрео са градоначелником Пекинга, а и то говори о великом угледу Београда и Србије јер је Кина једна од најмоћнијих земаља на свету. За Београђане је веома важно да смо потписали неколико битних споразума из којих се види велика заинтересованост кинеских партнера за улагање у Београд – оценио је Мали.

Градоначелник је прецизирао да би индустријски парк требало да се налази поред Пупиновог моста, на површини од више стотина хектара, где би требало да се граде фабрике, предузећа из области прехрамбене индустрије и ИТ сектора, као и нова складишта. То ће значити нова радна места, а сам парк биће највећи такве врсте у овом делу Европе, додао је Мали. Договарана је и инвестиција од 270 милиона евра за завршетак примарне канализационе мреже од Новог Београда до Великог села, укључујући и фабрику за пречишћавање отпадних вода на потоњој локацији. Веома им је занимљив и топлодалековод од Обреновца до Новог Београда, као и концесија за Аеродром „Никола Тесла”, додао је Мали.

– Круна наших активности биће „Дани Пекинга у Београду”, који нас очекују у другој половини септембра ове године. Кина ће имати прилику да се престави грађанима Београда, својом културом и спортским активностима, али ће важан део тога бити и бизнис форум. Овакве манифестације идеална су прилика да се покаже на који начин два града могу да сарађују – рекао је Мали.

Градоначелник је најавио и предстојеће „Дане Београда у Москви” са бизнис форумом, али и представљањем наше културе и спорта у руској престоници. Предстоје и „Дани Минска у Београду”, а до краја године и „Дани Техерана у Београду”. 

– Београд полако, али сигурно стаје раме уз раме са неким светским метрополама. Међународна сарадња је у великом повоју и то се управо доказује оваквим манифестацијама – нагласио је Мали. 

Синиша Мали се осврнуо и изузетно важан сегмент социјалног давања – помоћи породиљама од 10.000 динара, коју је иницирао, али и на предлог за једнократну помоћ за социјално угрожене самохране мајке, како би и оне бар једном годишње добиле новчана средства од града. По усвајању ових одлука на седници Скупштине града, одмах ће се почети са имплементацијом, најавио је Мали.

– Постајемо локална самоуправа која новац даје онима којима је најпотребнији. У последње три године не дугујемо никоме ништа, не каснимо ни у једном сегменту социјалних давања и оно што обећамо испунимо. Све ствари радимо одговорно, било да је реч о новим градилиштима, међународној сарадњи, социјалној политици – истакао је Мали.    

Он је навео да му је лично много стало до града у којем је рођен, упркос бројним написима и прозивкама у медијима, те да му је можда и жао што се није снашао у улози политичара нити је знао да одговори на бесмислене кампање против њега, на шта је углавном ћутао. 

– Ипак, поносан сам што Београд данас има сређене јавне финансије, са више од 500 градилишта и довољно новца да помаже, а то је постао од града који је био на ивици стечаја. Иза тог успеха стоји читав један тим људи и сигуран сам да Београд иде правим путем – закључио је градоначелник Београда Синиша Мали.