петак, 19. мај 2017.

Градоначелник угостио младе таленте у Старом двору

Градоначелник Београда Синиша Мали угостио је данас полазнике Регионалног центра за таленте „Београд 2”, који су на недавно одржаном такмичењу истраживачких радова у Немачкој освојили шест медаља. 

Градоначелник је младим талентима поручио да ће Град Београд увек стати иза њих и пружити им подршку, јер су они будућност наше државе и града.

– Ви сте најбоље што наше друштво има, сјајни промотери ове земље и овог града и поред вас не треба да бринемо за будућност – рекао је Мали.
Директор Регионалног центра за таленте „Београд 2” Никола Срзентић истакао је да су програмски циљеви и задаци увођење младих људи у научно-истраживачке процесе.

– Покривамо 14 београдских општина са више од 200 школа, а сваке године кроз Регионални центар за таленте „Београд 2” прође око 1.500 ученика седмог и осмог разреда основне школе, као и свих разреда средње школе. У последњих пет година наши полазници су донели 51 медаљу са међународних такмичења. Ове године Београд ће бити домаћин Светске географске олимпијаде, где се очекује око 350 учесника из 40 земаља. Такође, српска престоница ће 2018. године бити домаћин такмичења у истраживачким радовима. Функционисање центра не би било могуће без подршке Града Београда, који је дуго година уз нас – рекао је Срзентић.

Вршилац дужности подсекретара за омладину и спорт Драгољуб Кочовић нагласио је да ресорни секретаријат и Регионални центар за таленте „Београд 2” имају изузетну сарадњу.

– Секретаријат традиционално суфинансира велики број пројеката које спроводи Регионални центар за таленте „Београд 2”. Посебно смо поносни на успехе свих полазника, о чему сведоче најновији успеси са такмичења у Немачкој. Како је Београд наредне године домаћин такмичења научно-истраживачких радова, верујемо да ће из нашег града отићи најбоља слика у свет – рекао је Кочовић.

Ученица Треће београдске гимназије Ана Мијушковић освојила је сребрну медаљу из области хемије и биологије.

– Надам се да ћу и следеће године бити у центру и учествовати на овом такмичењу, које ће бити одржано у Београду. Члан сам Центра од шестог разреда и заиста сам презадовољна јер имамо безрезервну подршку директора и наших ментора – рекла је Ана Мијушковић.