петак, 19. мај 2017.

Синиша Мали: На градским улицама још десет нових аутобуса

Градоначелник Београда Синиша Мали присуствовао је данас, на платоу испред Старог двора, примопредаји десет нових Икарбусових аутобуса, који су намењени возном парку Градског саобраћајног предузећа „Београд”.

Синиша Мали је рекао да је то још један корак ка консолидацији градског превозникa, као и да је реч о савременим аутобусима који су климатизовани, са бесплатним интернетом, видео-камерама, бројачима путника, као и приступом за особе са инвалидитетом.

– За протекле две године набавили смо укупно 65 нових аутобуса, а са обновом возног парка ћемо наставити. У наредних месец, месец и по дана очекује нас 12 нових школских аутобуса, до октобра или новембра и 30 нових зглобних аутобуса – истакао је градоначелник и додао да ће у овој години бити набављено још возила за ГСП.

Према његовим речима, из дана у дан возни парк ГСП-а постаје богатији и повећава се квалитет превоза у граду.

– Ми ћемо наставити да спроводимо и неке активности које нису видљиве голим оком. Завршили смо и потпуно реконструисали Центар за управљање саобраћајем у ГСП-у, набавили смо два нова возила за ватрогасце, средили смо погон „Централу”, а и даље се ради у погону „Космај”. Чини се све како би возила која користи ГСП била сигурнија и безбеднија и како би квалитет услуге био бољи – нагласио је Мали.

Нови нископодни аутобуси имају карактеристике савремених возила градског типа, мотор „еуро 5” снаге 235 киловата, аутоматски мењач, капацитет стотину путника односно 30 седишта и два удвојена седишта за превоз старијих лица и родитеља са децом. На средњим вратима је механичка рампа за улазак путника у колицима и место за безбедан превоз. Возила имају електронски систем контроле кочења и систем заштите од пожара, тиха су у раду и са малом емисијом штетних издувних гасова.

Догађају су присуствовали помоћник градоначелника Борко Милосављевић, директор Дирекције за јавни превоз Угљеша Митровић, директор ЈКП ГСП „Београд” Жељко Милковић и директор „Икарбуса” Александар Вићентић. Они су се у краткој вожњи центром града уверили у квалитет нових возила.